fbpx
Συγγραφείς και ποιητές στο πλευρό της Λιου Σια (Κίνα)

Συγγραφείς και ποιητές στο πλευρό της Λιου Σια (Κίνα)

Περισσότεροι από 20 συγγραφείς, ποιητές και καλλιτέχνες απηύθυναν την περασμένη Τετάρτη έκκληση για την απελευθέρωση της Λιου Σια (Liu Xia), της χήρας του νομπελίστα και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λιου Σιαομπό (Liu Xiaobo), η οποία έχει τεθεί υπό κατ’ οίκον περιορισμό μετά τον θάνατο του συζύγου της πέρυσι.

Η ίδια η Λιου Σια, καλλιτέχνις και ποιήτρια που πάσχει από κατάθλιψη, έχει εκφράσει την επιθυμία της να φύγει από την Κίνα. Μάλιστα, στις αρχές του μήνα ο συγγραφέας Liao Yiwu, φίλος της που ζει στη Γερμανία, αποκάλυψε ότι η Λιου Σια φοβάται πως θα πεθάνει εκεί. Ωστόσο, οι κινεζικές Αρχές ισχυρίζονται ότι είναι ελεύθερη.

«Η κραυγή της Λιου Σια για ελευθερία αντηχεί ανά τον κόσμο και ανατρέπει τους ψευδείς ισχυρισμούς της κινεζικής κυβέρνησης ότι είναι ελεύθερη», ανέφερε η Σουζάν Νόσελ, επικεφαλής της οργάνωσης PEN America, που σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τον Δυτικό κόσμο πάνω στο θέμα αυτό.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας, προσωπικότητες όπως ο νομπελίστας Τζ. Μ. Κούτσι, η ποιήτρια Ρίτα Νταβ, οι συγγραφείς Πολ Όστερ και Καλέντ Χοσεϊνί, έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο στα οποία απαγγέλλουν αποσπάσματα από ποιήματα της Λιου Σια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2024 στον Ιανό της Αθήνας

«Αν είναι να μιλήσει κάποιος, ας πει για την αγάπη…» Μιχάλης Γκανάς Για 15η χρονιά, στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και περισσότεροι από 100 άνθρωποι του πνεύματος (ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι,...

ΝΕΑ
Λατινοαμερικανική «αναγέννηση» στη μακρά λίστα για το International Booker

Ισχυρή παρουσία έχουν οι συγγραφείς από τη Λατινική Αμερική στη μακρά λίστα για το φετινό λογοτεχνικό βραβείο International Booker, δίνοντας την αίσθηση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία νέα άνθηση της...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.