fbpx
Χειρόγραφες σημειώσεις του Σαίξπηρ(;) σε γαλλικό βιβλίο του 16ου αιώνα

Χειρόγραφες σημειώσεις του... Σαίξπηρ σε γαλλικό βιβλίο του 16ου αιώνα

Τις σημειώσεις του Ουίλιαμ Σαίξπηρ ισχυρίζεται πως βρήκε ένας μελετητής του μεγάλου βάρδου σε ένα γαλλικό βιβλίο του 16ου αιώνα, το οποίο θεωρείται ότι τον ενέπνευσε να γράψει τον Άμλετ.

Ο Τζον Κάσον μελετούσε το βιβλίο Histoires Tragiques του 1576, στο οποίο περιλαμβάνεται η ιστορία του Δανού πρίγκιπα Amleth που εκδικείται για τη δολοφονία του πατέρα του από τον θείο του, ο οποίος στη συνέχεια παντρεύεται τη μητέρα του, Geruthe. Ο Κασόν παρατήρησε στο περιθώριο δίπλα σε ορισμένα αποσπάσματα του βιβλίου κάποιες χειρόγραφες σημειώσεις με μελάνι που έχει πια ξεθωριάσει, και πιστεύει πως οι σημειώσεις αυτές είναι από το χέρι του Σαίξπηρ, που άντλησε έμπνευση από την ιστορία αυτή.

«Είδα αυτά τα αχνά σημάδια, και τα μάτια μου γούρλωσαν. Έψαξα όλο το βιβλίο σελίδα προς σελίδα και ανακάλυψα ότι οι σημειώσεις ήταν κυρίως στο κομμάτι του Άμλετ. Είναι μία μόνο ενότητα ενός ολόκληρου βιβλίου. Είναι λες και διάβασε την ενότητα του Άμλετ, προχώρησε στην επόμενη ενότητα, και μετά σταμάτησε. Και σκέφτηκα: “Θεέ μου”. Το μελάνι είναι ξεθωριασμένο, είναι ξεκάθαρα αρχαίο μελάνι, γεγονός που μπορεί να εξηγεί γιατί αυτές οι σημειώσεις δεν παρατηρήθηκαν νωρίτερα... είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρίσκεις ένα βιβλίο-πηγή των έργων του Σαίξπηρ με σημειώσεις. Είναι σχεδόν μοναδικό» δήλωσε ο Κάσον στην εφημερίδα Guardian.

Πώς είναι όμως τόσο σίγουρος ότι οι σημειώσεις είναι του Σαίξπηρ; «Ποιος άλλος ενδιαφερόταν για αυτό το βιβλίο στα τέλη του 16ου αιώνα; Υπάρχει μόνο ένας άνθρωπος που γνωρίζουμε απολύτως πως ενδιαφερόταν, και αυτός είναι ο Σαίξπηρ. Κανένας άλλος άνθρωπος δεν έχει αποδειχθεί ότι ενδιαφερόταν για αυτό το βιβλίο» υποστήριξε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Αντιδράσεις εκδοτών και συγγραφέων σχετικά με τη δημιουργία του νέου φορέα βιβλίου

Τα σωματεία εκδοτών και η Εταιρεία Συγγραφέων εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τον τρόπο με τον οποίο έχει δρομολογηθεί μέχρι στιγμής η ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και...

ΝΕΑ
Έγινε η εκδήλωση για την παρουσίαση της έρευνας «Παιδί και ανάγνωση» του ΟΣΔΕΛ

Τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, σε μια μεγάλη εκδήλωση στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του...

ΝΕΑ
Το Επαγγελματικό Πρόγραμμα της 20ής ΔΕΒΘ συνεχίζει δυναμικά για 2η χρονιά

Εμβαθύνοντας στη σημασία που έχει η γνωριμία, ο διάλογος και η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ του εκδοτικού κόσμου της Ελλάδας και του εξωτερικού, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού εγκαινίασε πέρυσι το...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.