Στους Μιχάλη Μοδινό και Άντονυ Μάρρα το Βραβείο Λογοτεχνική Φράση της Χρονιάς 2016 από το Literature.gr
Στους Μιχάλη Μοδινό και Άντονυ Μάρρα το Βραβείο Λογοτεχνική Φράση της Χρονιάς 2016 από το Literature.gr

Στους Μιχάλη Μοδινό και Άντονυ Μάρρα το Βραβείο Λογοτεχνική Φράση της Χρονιάς 2016 από το Literature.gr

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση απονομής των Λογοτεχνικών Bραβείων «Literature.gr Phrase of the Year Prize 2016» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη στην Αθήνα, τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017.

Την απονομή τίμησαν με την παρουσία τους στελέχη εκδοτικών οίκων, πεζογράφοι, ποιητές, δημοσιογράφοι, έγκριτοι βιβλιοκριτικοί, διευθυντές λογοτεχνικών περιοδικών και φίλοι της λογοτεχνίας.

Το Βραβείο για την Ελληνική Λογοτεχνική Φράση της Χρονιάς 2016 του Literature.gr απονεμήθηκε στον Μιχάλη Μοδινό για το βιβλίο του Equatoria, εκδόσεις Καστανιώτη. Διακριθείσα φράση: «Η μακρόχρονη συνήθεια του να ζεις σε κάνει ανίκανο να αντιμετωπίσεις τον θάνατο».

Το Βραβείο για την Ξένη Λογοτεχνική Φράση της Χρονιάς 2016 του Literature.gr απονεμήθηκε στον Άντονυ Μάρα για το βιβλίο του Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο, σε μετάφραση Αχιλλέα Κυριακίδη, εκδόσεις Ίκαρος. Διακριθείσα φράση: «Με ποια προσευχή ο τελευταίος άνθρωπος δεν πεθαίνει μόνος;».

Ο Ανδρέας Μήτσου, πεζογράφος, απηύθυνε τον χαιρετισμό της βραδιάς, τονίζοντας ότι: «Η καλλιτεχνική δημιουργία και η γραφή καθίσταται πράξη κοινή, ακόμα και με μια σύντομη έκφραση θαυμασμού προς τον δημιουργό. Εξάλλου, όποιος αναγνωρίζει στον άλλο το θαύμα, σημαίνει ότι το ενέχει, το φέρει μέσα του, γι’ αυτό το οικειοποιείται και το αποδέχεται, το φτάνει πιθανώς, και το εγκολπώνεται και το υπερβαίνει ακόμα».

Η κριτικός λογοτεχνίας Λίνα Πανταλέων μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η Εκουατόρια, πέρα από ιδεατή πολιτεία, ήταν μια επινόηση που έδινε νόημα στη μετά θάνατον ζωή. Δεσπόζουσα, λόγου χάριν, είναι η σκέψη του θανάτου, όπως μαρτυρεί και η βραβευμένη φράση: «Η μακρόχρονη συνήθεια του να ζεις σε κάνει ανίκανο να αντιμετωπίσεις τον θάνατο». Ενδεχομένως ο ήρωας να θέλει να ξεγελάσει, για λίγο έστω, την αβεβαιότητα, καθώς σε κάποιο σημείο συλλογίζεται: «Ο άνθρωπος μπορεί να αντέξει τα πάντα εκτός από την αβεβαιότητα». Η προσμονή μιας ειδυλλιακής κατάστασης της ύπαρξης αποδείχτηκε χιμαιρική, καθώς υπερίσχυσαν η ακατανοησία, η αδιαλλαξία και η αντιπαλότητα που διέπουν τις ανθρώπινες σχέσεις».

Ο Δημήτρης Σωτάκης, πεζογράφος, παρουσίασε το βιβλίο του Άντονυ Μάρα και υπογράμμισε λέγοντας: «Ο Άντονυ Μάρρα στον Τσάρο της αγάπης και της τέκνο καταθέτει ένα οδοιπορικό στην ιστορία της Ρωσίας, από το Λένινγκραντ του 1937, τη Σιβηρία του 1999 στην Τσετσενία του 2000 και στη σημερινή Αγία Πετρούπολη. Έχει δημιουργήσει φωνές που φώτισαν πτυχές της ρωσικής ζωής: Τη βαθιά ριζωμένη αίσθηση της μοιρολατρίας, το μαύρο χιούμορ, την αποσύνδεση της δημόσιας και της ιδιωτικής ζωής, τη δυσπιστία σε θεσμούς μεγαλύτερους από την οικογένεια. Οι ήρωες του προσπαθούν να ισορροπήσουν σε μια νέα πραγματικότητα και καλούνται να αποδεχτούν ό,τι περιορίζει την ανθρώπινη συμπεριφορά και καταλύει τη μνήμη. Είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα».

Η διευθύντρια του Literature.gr Ντίνα Σαρακηνού, ευχαρίστησε θερμά όλους τους παρευρισκόμενους, τους συντελεστές της βραδιάς και τα στελέχη του περιοδικού. Τόνισε ότι το Literature.gr θα παραμείνει πιστό στο όραμα του και θα συνεχίσει με την ίδια δυναμική την προώθηση της ελληνικής και διεθνούς λογοτεχνίας.

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιό σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Στην Πολωνή συγγραφέα Όλγκα Τοκάρτσουκ το διεθνές βραβείο Man Booker

Η διάσημη στην Πολωνία συγγραφέας Όλγκα Τοκάρτσουκ κέρδισε το διεθνές βραβείο Man Booker, το οποίο απονέμεται στο καλύτερο ξενόγλωσσο βιβλίο της περασμένης χρονιάς που κυκλοφόρησε μεταφρασμένο στη...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

*  Το email σας:

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.