Έκανε «φτερά» ιστορικό βιβλίο ανεκτίμητης αξίας στην Ουκρανία
Έκανε «φτερά» ιστορικό βιβλίο ανεκτίμητης αξίας στην Ουκρανία

Έκανε «φτερά» ιστορικό βιβλίο ανεκτίμητης αξίας στην Ουκρανία

Το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στη σημερινή Ουκρανία το 1574 εξαφανίστηκε από το κέντρο συντήρησης όπου φυλασσόταν, μαζί με τον άνθρωπο που είχε αναλάβει την αποκατάστασή του, με την ουκρανική αστυνομία να διεξάγει έρευνες για την υπόθεση.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε στην αστυνομία η σύζυγος του αγνοούμενου συντηρητή, τον είδε τελευταία φορά στις 18 Σεπτεμβρίου. Αργότερα εκείνη τη μέρα της τηλεφώνησε μεθυσμένος από ένα άγνωστο νούμερο και της είπε πως βρισκόταν σε μια πόλη της βόρειας Ουκρανίας και ότι του είχαν κλέψει το βιβλίο, ενώ υποσχέθηκε πως την επόμενη μέρα θα επέστρεφε στο κέντρο συντήρησης και θα εξηγούσε τα πάντα, όμως αυτό δεν έγινε ποτέ.

Το βιβλίο Απόστολος τυπώθηκε για πρώτη φορά στη Μόσχα το 1563-64 από τον «πατέρα» της ρωσικής τυπογραφίας, Ιβάν Φιοντόροφ, όμως το συγκεκριμένο βιβλίο που εξαφανίστηκε είναι αυτό που τυπώθηκε το 1574 στο Λβιβ της Ουκρανίας, επίσης από τον Φιοντόροφ. Μόνο 90 αντίτυπα εκείνου του βιβλίου σώζονται σήμερα. Το συγκεκριμένο αντίτυπο εκτιμάται ότι μπορεί να αξίζει κοντά στις 100.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι ένα άλλο αντίτυπο του βιβλίου εκλάπη από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ουκρανίας, με την αστυνομία να πιστεύει ότι πουλήθηκε στη μαύρη αγορά έναντι περίπου 130.000 ευρώ.

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιό σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας:
 
     

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.