fbpx

Ο Καζαντζάκης σε αργεντίνικους ρυθμούς

Ο Καζαντζάκης σε αργεντίνικους ρυθμούς
Τρεις σημαντικές εκδηλώσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν στη μακρινή Λατινική Αμερική για τον Νίκο Καζαντζάκη, ο οποίος το 1936 έγραφε: «Θέλω να δω και γω τη Νότια Αμερική και δε θ' αφήσω το θάνατο να με πάρει πριν εκπληρώσω αυτό το χρέος». Αν και ποτέ δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει αυτή την επιθυμία του, ο Κρητικός συγγραφέας, σχεδόν εξήντα χρόνια μετά τον θάνατό του, συνεχίζει να εμπνέει ανθρώπους από κάθε άκρη του πλανήτη.

Στις 6 Μαΐου 2015, στο Μουσείο Λατινοαμερικάνικης Τέχνης MALBA του Μπουένος Άιρες θα γίνει η παρουσίαση της ισπανικής μετάφρασης του έργου Ο φτωχούλης του Θεού του Νίκου Καζαντζάκη, το οποίο μεταφράζεται πρώτη φορά απευθείας από την ελληνική γλώσσα. Η παρουσίαση διοργανώνεται από τις Εκδόσεις «El Hilo de Ariadna», την Ελληνική Πρεσβεία της Αργεντινής, το Αργεντινό Τμήμα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Νόστος». Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η δρ Ελένη Λιβαδίτου, πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αργεντινή, η Νίκη Σταύρου, διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη, ο δρ Νίκος Μαθιουδάκης, επιστημονικός σύμβουλος των Εκδόσεων Καζαντζάκη και πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, η δρ Χριστίνα Τσαρδίκου, πρόεδρος του «Νόστος» και υπεύθυνη του Αργεντινού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, ο Leandro Pinkler και η Soledad Constantini, διευθυντές των Εκδόσεων «El Hilo de Ariadna» και, τέλος, η Marta Silvia Dios Sanz, μεταφράστρια και νεοελληνίστρια.

Το επόμενο διήμερο, στις 7-8 Μαΐου, στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Μπουένος Άιρες, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη σε συνεργασία με τον Ελληνικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Νόστος», υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Αργεντινή και της Εταιρείας Λογοτεχνών της Αργεντινής διοργανώνει συνέδριο με τίτλο «Ο Καζαντζάκης και η Λατινική Αμερική», προκειμένου να διερευνηθούν οι επιδράσεις του Έλληνα συγγραφέα στη λατινοαμερικάνικη σκέψη. Το συνέδριο χαιρετίζουν η δρ Ελένη Λιβαδίτου, πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αργεντινή, ο Γιώργος Στασινάκης, πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ και πρεσβευτής Ελληνισμού και η δρ Χριστίνα Τσαρδίκου, πρόεδρος του «Νόστος» και υπεύθυνη του Αργεντινού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ. Ομιλητές της διημερίδας είναι οι: Miguel Castillo Didier, Hugo Bauza, Alberto Rubio, Antonio Las Heras, Ηλίας Ηλιάδης, Raul Lavalle, Patricia Llamas, Ζuli Ζarpas, Suzana Mora, Cristina Quiroga. Το συνέδριο θα κλείσει με μια στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Η ιδέα της ουτοπίας στον Καζαντζάκη και στον Τσε Γκεβάρα», στην οποία θα συμμετάσχει η Marta Dios Sanz, μεταφράστρια, και ο Carlos Calica Ferrer, προσωπικός φίλος του Τσε Γκεβάρα.

Τέλος, την Κυριακή 10 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο σπίτι του Τσε Γκεβάρα στην πόλη Άλτα Γράτσια στην Κόρδοβα, όπου θα διαβαστούν αποσπάσματα από το έργο του Καζαντζάκη και του Τσε Γκεβάρα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.