fbpx
ΗΠΑ: Οι απαγορεύσεις βιβλίων γυρίζουν… μπούμερανγκ

ΗΠΑ: Οι απαγορεύσεις βιβλίων γυρίζουν… μπούμερανγκ

Τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα φαίνεται πως έχουν οι απαγορεύσεις βιβλίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές/τριες του πανεπιστημίου Carnegie Mellon, η οποία δείχνει πως όταν ένα βιβλίο λογοκρίνεται σε μία Πολιτεία, αυξάνεται η ζήτηση γι’ αυτό στις άλλες Πολιτείες.

Οι ερευνητές μελέτησαν συνολικά 17.000 τίτλους, εκ των οποίων πάνω από 1.500 είχαν υποστεί κάποιου είδους απαγόρευση, και το συμπέρασμά τους ήταν ότι η απαγόρευση ενός βιβλίου είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζήτησή του κατά 12% (κατά μέσο όρο) σε Πολιτείες όπου δεν ήταν απαγορευμένο. Επίσης, «απαγορευμένα» βιβλία που προωθούνται έντονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται πως διαβάζονται περισσότερο.

«Οι απαγορεύσεις βιβλίων έχουν γίνει μέρος των πολιτιστικών συζητήσεων στη χώρα, που τροφοδοτούνται από την αυξανόμενη ανησυχία για τα γονεϊκά δικαιώματα», δήλωσε η Uttara M. Ananthakrishnan, επίκουρη καθηγήτρια συστημάτων πληροφορικής στο Heinz College του πανεπιστημίου Carnegie Mellon, η οποία είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Η μελέτη μας παρουσιάζει τις παγίδες της πολιτικά υποκινούμενης λογοκρισίας στη συμπεριφορά των καταναλωτών», πρόσθεσε.

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Ανακοίνωση των εκδοτών για την 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Τα διοικητικά συμβούλια της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου, του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, του Ανεξάρτητου Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου και του Συνδέσμου...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.