fbpx
Το αγαλματίδιο του βραβείου Booker απέκτησε όνομα

Το αγαλματίδιο του βραβείου Booker απέκτησε όνομα

Όνομα απέκτησε το αγαλματίδιο που απονέμεται από πέρυσι στους νικητές και τις νικήτριες του βραβείου Booker: πλέον, το αγαλματίδιο ονομάζεται Iris, στη μνήμη της συγγραφέα και φιλοσόφου Άιρις Μέρντοχ (Iris Murdoch), η οποία απέσπασε το βραβείο το 1978 και ήταν υποψήφια άλλες έξι φορές. Το όνομα αυτό προέκυψε έπειτα από ανοιχτή διαδικασία υποβολής προτάσεων, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 800 «ψηφοφόροι», ενώ στη συνέχεια ξεχώρισαν έξι πιθανά ονόματα, τα οποία με τη σειρά τους τέθηκαν σε ψηφοφορία, ώστε να αποφασίσει το κοινό.

Ωστόσο, η διαδικασία της ψηφοφορίας είχε ένα απρόοπτο, καθώς το όνομα Bernie, αν και απέσπασε τις περισσότερες ψήφους, δεν επελέγη τελικά. Κι αυτό διότι το ζήτησε η ίδια η συγγραφέας προς τιμήν της οποίας προτάθηκε το όνομα αυτό, η Μπερναρντίν Εβαρίστο (Bernardine Evaristo), η πρώτη μαύρη γυναίκα που απέσπασε το βραβείο Booker. «Με εκπλήσσει και με κολακεύει το γεγονός ότι το όνομα Bernie προτάθηκε από αναγνώστες/-ριες στον διαγωνισμό και έλαβε τις περισσότερες ψήφους στην ανοιχτή ψηφοφορία. Όμως, ως η μόνη εν ζωή συγγραφέας από τη λίστα, αισθάνομαι πως θα ήταν πιο ταιριαστό η τιμή να αποδοθεί σε μια συγγραφέα που δε βρίσκεται πια μαζί μας», δήλωσε η Εβαρίστο και, σεβόμενη την επιθυμία της, η κριτική επιτροπή επέλεξε το όνομα Iris, που ήρθε δεύτερο στην ψηφοφορία. Τα άλλα υποψήφια ονόματα ήταν: Beryl, Minerva, Janina και Calliope.

Σημειώνεται ότι το αγαλματίδιο σχεδίασε για την πρώτη τελετή των βραβείων Booker, το 1969, ο εικονογράφος παιδικών βιβλίων Jan Pieńkowski. Μετά τον θάνατό του τον Φεβρουάριο του 2022 αποφασίστηκε η επαναφορά του τροπαίου, το οποίο απονεμήθηκε στον περσινό νικητή του Booker, Σέχαν Καρουνατίλακα (Shehan Karunatilaka), και θα απονέμεται στο εξής σε κάθε νικητή και νικήτρια του βραβείου.

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Οι λέσχες ανάγνωσης συμμετέχουν δυναμικά στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Για δεύτερη χρονιά οι λέσχες ανάγνωσης ως γνήσιοι, διαχρονικοί πυρήνες φιλαναγνωσίας και διάδοσης του βιβλίου, δίνουν ραντεβού στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), 16-19 Μαΐου 2024. Πέρυσι...

ΝΕΑ
Πάπυρος ρίχνει φως στις τελευταίες στιγμές της ζωής του Πλάτωνα

Φως στις τελευταίες στιγμές του μεγάλου φιλοσόφου Πλάτωνα φαίνεται πως ρίχνει ένας πάπυρος, ο οποίος είχε βρεθεί θαμμένος κάτω από τις στάχτες στην Πομπηία. Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.