fbpx
ΗΠΑ: Γιατί το δικαστήριο είπε όχι στη συγχώνευση Penguin Random House και Simon & Schuster

ΗΠΑ: Γιατί το δικαστήριο είπε όχι στη συγχώνευση Penguin Random House και Simon & Schuster

Σε ογδόντα σελίδες εκτείνεται το σκεπτικό όπου η δικαστής Φλόρενς Παν (Florence Pan) εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να μπλοκάρει τη σχεδιαζόμενη εξαγορά του εκδοτικού οίκου Simon & Schuster από την Penguin Random House, δικαιώνοντας την προσφυγή που είχε καταθέσει κατά της συγχώνευσης το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την Παν, η συγχώνευση θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού στην αμερικανική αγορά του βιβλίου, καθώς η νέα οντότητα που θα προέκυπτε από αυτήν θα είχε μερίδιο αγοράς της τάξεως του 49%, υπερδιπλάσιο δηλαδή από αυτό του μεγαλύτερου ανταγωνιστή της. Σημειωτέον ότι η Penguin Random House, που ανήκει στον γερμανικό όμιλο Bertelsmann, είναι ο μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος στις ΗΠΑ, ενώ η Simon & Schuster, που ανήκει στον αμερικανικό όμιλο Paramount Global, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος.

Αξιοσημείωτη είναι η επισήμανση της Παν για την αγορά του βιβλίου, με την επίκληση μίας φράσης του Τζον Στάινμπεκ: «Ο Τζον Στάινμπεκ είχε δηλώσει: “υποθέτω ότι ποτέ δεν υπάρχουν αρκετά βιβλία”. Προφανώς, το εννοούσε αυτό με τη μεταφορική έννοια, ως ένα σχόλιο για τη δύναμη των βιβλίων να μορφώνουν, να εμπλουτίζουν και να εξερευνούν. Όμως σήμερα η δήλωση αυτή ανταποκρίνεται στην αλήθεια και από οικονομικής άποψης: η λιανική αγορά βιβλίων στις ΗΠΑ ξεπερνούσε τα 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 και έκτοτε συνεχίζει να επεκτείνεται. Ο κόσμος θέλει να διαβάσει. Και οι εκδότες έχουν τεράστια ισχύ και ευθύνη να αποφασίζουν ποια βιβλία –και άρα ποιες ιδέες και ποιες ιστορίες– θα διατίθενται σε ευρεία κλίμακα στο κοινό».

Από το σκεπτικό της απόφασης προκύπτει εξάλλου ότι η Παν δεν έλαβε υπόψη τον ισχυρισμό των δύο εκδοτικών οίκων ότι η Penguin Random House θα ήταν το ιδανικό «σπίτι» για τη Simon & Schuster, ενώ θα μπορούσε να οδηγηθεί στην καταστροφή αν πέσει στα χέρια κάποιας επενδυτικής εταιρείας άσχετης με τον κλάδο του βιβλίου. Σύμφωνα με τη δικαστή, το επιχείρημα αυτό δε σχετίζεται με την υπόθεση, καθώς δεν έχει συνάφεια με τα ζητήματα ανταγωνισμού που εξετάστηκαν στο πλαίσιο αυτής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Έγινε η εκδήλωση για την παρουσίαση της έρευνας «Παιδί και ανάγνωση» του ΟΣΔΕΛ

Τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, σε μια μεγάλη εκδήλωση στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του...

ΝΕΑ
Το Επαγγελματικό Πρόγραμμα της 20ής ΔΕΒΘ συνεχίζει δυναμικά για 2η χρονιά

Εμβαθύνοντας στη σημασία που έχει η γνωριμία, ο διάλογος και η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ του εκδοτικού κόσμου της Ελλάδας και του εξωτερικού, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού εγκαινίασε πέρυσι το...

ΝΕΑ
Σκοτία: Απρόσμενη δωρεά κρατάει ζωντανό το λογοτεχνικό φεστιβάλ Aye Write

Νέα πνοή στο λογοτεχνικό φεστιβάλ Aye Write της Γλασκώβης, το οποίο ματαιώθηκε φέτος λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, δίνει μία απρόσμενη δωρεά ύψους 65.000 λιρών, η οποία θα επιτρέψει τη διεξαγωγή...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.