fbpx
Τα οφέλη και η παγίδα του βραδινού διαβάσματος

Τα οφέλη και η παγίδα του βραδινού διαβάσματος

Πολλοί από μας συνηθίζουμε να διαβάζουμε ένα βιβλίο πριν κοιμηθούμε το βράδυ. Αρκετοί μάλιστα είναι αυτοί που πιστεύουν πως η συγκεκριμένη συνήθεια τους βοηθά να κοιμούνται καλύτερα. Είναι όμως πράγματι έτσι;

Μία έρευνα του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, που διεξήχθη το 2009, φαίνεται να δικαιώνει τους νυχτερινούς βιβλιοφάγους: σύμφωνα με αυτήν, η ανάγνωση ενός βιβλίου ή ενός περιοδικού μειώνει το στρες σε ποσοστό έως και 68%, περισσότερο απ’ όσο άλλες χαλαρωτικές δραστηριότητες, όπως η κατανάλωση τσαγιού, η ακρόαση μουσικής ή ένας περίπατος. Κι αυτό διότι η ανάγνωση βυθίζει το μυαλό σε έναν νοητό κόσμο, μακριά από τους παράγοντες που μας προκαλούν στρες, βοηθώντας μας να έχουμε έναν πιο ήρεμο ύπνο.

Ωστόσο, εδώ φαίνεται πως υπάρχει μία παγίδα, η οποία σχετίζεται με το πού διαβάζουμε το βραδινό μας βιβλίο: σύμφωνα με τον Ντάνιελ Ρίφκιν, ιατρικό διευθυντή των Κέντρων Θεραπείας Ύπνου της δυτικής Νέας Υόρκης, δεν είναι καλό να διαβάζουμε στο κρεβάτι. Όπως εξηγεί ο ίδιος, για τον εγκέφαλό μας το κρεβάτι συνδέεται με τον ύπνο και όταν κάνουμε κάποια άλλη δραστηριότητα εκεί τον μπερδεύουμε, καθώς δεν ξέρει πια αν πρέπει να είναι ξύπνιος ή να κοιμάται όταν βρισκόμαστε στο κρεβάτι μας.

Η λύση λοιπόν είναι απλή: διαβάζουμε το βραδινό μας βιβλίο σε κάποιον άλλο άνετο χώρο εκτός από το κρεβάτι. Μπορούμε επίσης να ανάψουμε κεριά ή να χαμηλώσουμε τον φωτισμό, βοηθώντας έτσι τον οργανισμό μας να χαλαρώσει ακόμα περισσότερο.

 

Έκθεση Βιβλίου Πασαλιμάνι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.