fbpx
Ιζαμπέλ Αλιέντε: «Αφήνω την ιστορία να αλλάξει»

Ιζαμπέλ Αλιέντε: «Αφήνω την ιστορία να αλλάξει»

O θάνατος της μητέρας της αποτέλεσε το έναυσμα για το πιο πρόσφατο μυθιστόρημα της Ιζαμπέλ Αλιέντε, Βιολέτα (θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά τον Μάρτιο από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση Δέσποινας Δρακάκη), στο οποίο αφηγείται τη ζωή μιας γυναίκας που γεννήθηκε στη διάρκεια μίας πανδημίας (της ισπανικής γρίπης) και πέθανε στη διάρκεια μίας άλλης πανδημίας (αυτής της Covid-19).

«Η ιδέα μού ήρθε μετά τον θάνατο της μητέρας μου. Πέθανε λίγο πριν από την πανδημία και είχε γεννηθεί καθώς η ισπανική γρίπη ερχόταν στη Χιλή, το 1920», δήλωσε η Αλιέντε στο Γαλλικό Πρακτορείο, εξηγώντας πως η πρωταγωνίστρια του βιβλίου δανείζεται στοιχεία από τη ζωή της μητέρας της, αλλά δεν είναι εκείνη.

Φέτος η Αλιέντε γίνεται 80 ετών, όμως δεν αλλάζει τις παλιές της συνήθειες. «Ξεκινάω όλα μου τα βιβλία στις 8 Ιανουαρίου, οπότε στις 7 Ιανουαρίου πρέπει να πάρω τα χάπια για τα νεύρα μου», ανέφερε, σημειώνοντας πως «τα νεύρα δε με έχουν εγκαταλείψει ποτέ, αλλά έχω μάθει ότι αν στέκομαι πειθαρχημένα μπροστά από το πληκτρολόγιο κάθε μέρα, κάτι βγαίνει». Αυτό που πάντως έχει συνειδητοποιήσει είναι πως δεν τη βοηθά καθόλου να έχει ένα πλάνο για την εξέλιξη του βιβλίου που γράφει. «Αυτό με παραλύει και χάνω όλη μου την έμπνευση. Αφήνω την ιστορία να αλλάξει», τόνισε.

Όσο για το αν κάποια στιγμή θα σταματήσει να γράφει, η Χιλιανή συγγραφέας είναι κατηγορηματική: «Απολαμβάνω πάρα πολύ το γράψιμο. Μου λένε “δεν πρέπει να γράψεις άλλο, είσαι πια πολύ μεγάλη γι’ αυτό”. Όμως το αγαπάω. Γιατί να θέλω να σταματήσω;»

 

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Σαλμάν Ρούσντι για τη δολοφονική επίθεση εναντίον του

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την άγρια επίθεση που τον άφησε τυφλό από το δεξί του μάτι, ο Σαλμάν Ρούσντι περιγράφει στο νέο του βιβλίο, Μαχαίρι, τη στιγμή της επίθεσης και τα συναισθήματά του, σε ένα έργο...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.