fbpx
Λιγότερα βιβλία διάβασαν το 2021 οι Αμερικανοί

Λιγότερα βιβλία διάβασαν το 2021 οι Αμερικανοί

Μία δυσάρεστη έκπληξη επιφύλασσε για την εκδοτική βιομηχανία των ΗΠΑ η έρευνα της εταιρείας Gallup για τη φιλαναγνωσία των Αμερικανών, καθώς παρότι το 2021 οι πωλήσεις βιβλίων κατέγραψαν άνοδο 9%, οι Αμερικανοί διάβασαν κατά μέσο όρο 12,6 βιβλία, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος στην ιστορία της σχετικής έρευνας της Gallup, η οποία διεξάγεται από το 1990. Με άλλα λόγια, πέρυσι οι Αμερικανοί διάβασαν περίπου δύο ή τρία βιβλία λιγότερα απ’ όσα διάβαζαν μεταξύ του 2001 και του 2016.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές της Gallup, η πτώση αυτή πυροδοτείται από το μειωμένο ποσοστό των Αμερικανών που δήλωσαν ότι διάβασαν πάνω από δέκα βιβλία το περασμένο έτος. Το 2021 το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο 27%, μειωμένο κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2016 και χαμηλότερο κατά τουλάχιστον τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες από κάθε άλλη χρονιά.

Αξιοσημείωτη είναι η απότομη πτώση που καταγράφηκε στον αριθμό βιβλίων που διάβασαν οι απόφοιτοι κολεγίων: ενώ ο μέσος όρος των ετών 2002-2016 ήταν στα 21,1 βιβλία ετησίως, το 2021 ο αριθμός αυτός υποχώρησε στα 14,6 βιβλία. Επίσης, ενώ παραδοσιακά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αναγνώστες (55 ετών και πάνω) διάβαζαν περισσότερα βιβλία κάθε χρόνο, η τάση αυτή πλέον έχει ανατραπεί: το 2021 τα άτομα αυτών των ηλικιών διάβασαν 12 βιβλία κατά μέσο όρο, έναντι 12,5 βιβλίων στις ηλικίες 35-54 ετών και 13 βιβλίων στις ηλικίες 18-34 ετών.

Αν και στην έκθεση της Gallup τονίζεται ότι οι λόγοι για τα παραπάνω αποτελέσματα δεν είναι ξεκάθαροι, η εταιρεία ερευνών πιθανολογεί ότι οι Αμερικανοί ενδεχομένως κατέφυγαν σε άλλους τρόπους αναψυχής. «Είναι ασαφές αν οι ανησυχίες για τον κορονοϊό ή για τους σχετιζόμενους με τον κορονοϊό περιορισμούς οδηγούν σε μείωση των επισκέψεων σε βιβλιοθήκες ή βιβλιοπωλεία, παρόμοια με τις καταγεγραμμένες μειώσεις των ταξιδιών με αεροπλάνο και των επισκέψεων σε κινηματογράφους. Ωστόσο, σε αντίθεση με αυτές τις δραστηριότητες, οι Αμερικανοί μπορούν να παραγγείλουν βιβλία ή να κατεβάσουν ηλεκτρονικά βιβλία ή audiobooks χωρίς να χρειαστεί να βγουν από το σπίτι τους».

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
2ος διαγωνισμός διηγήματος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας

Η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ) προκήρυξε τον 2ο διαγωνισμό διηγήματος, αφιερωμένο στη μνήμη του Άγγελου Μαστοράκη, με θέμα: «Εναλλακτική ιστορία στην Ελλάδα». Η εναλλακτική ιστορία είναι ένα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.