fbpx
Ο άνθρωπος που πρόδωσε την Άννα Φρανκ

Ο άνθρωπος που πρόδωσε την Άννα Φρανκ

Ποιος πρόδωσε την Άννα Φρανκ; Την απάντηση στο μυστήριο αυτό φαίνεται πως δίνει το βιβλίο Η προδοσία της Άννα Φρανκ της Ρόζμαρι Σάλιβαν, το οποίο βασίζεται στα συμπεράσματα πολυετούς έρευνας που πραγματοποίησε ο πρώην ντετέκτιβ του FBI Βινς Πανκόουκ με την ομάδα του.

Η Άννα Φρανκ κρυβόταν μαζί με την οικογένειά της για δύο χρόνια σε μία αποθήκη του Άμστερνταμ, μέχρι που το 1944 εντοπίστηκαν από τους Ναζί. Η 14χρονη Άννα πέρασε από το κολαστήριο του Άουσβιτς πριν καταλήξει στο Μπέργκεν-Μπέλσεν, όπου και άφησε την τελευταία της πνοή τον Φεβρουάριο του 1945. Αν και ο πατέρας της μάλλον υποπτευόταν ποιο ήταν το πρόσωπο που πρόδωσε την οικογένεια, δεν το αποκάλυψε ποτέ, ωστόσο φέρεται να είχε αναφέρει σε δημοσιογράφο ότι επρόκειτο για μέλος της εβραϊκής κοινότητας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την επιστροφή του στο Άμστερνταμ, ο Ότο Φρανκ έλαβε ένα ανώνυμο σημείωμα, το οποίο αποκάλυπτε τον ένοχο: ήταν ο Άρνολντ Φαν Ντεν Μπεργκ, Εβραίος συμβολαιογράφος, ο οποίος φαίνεται πως, για να διασφαλίσει τη δική του σωματική ακεραιότητα και αυτήν της οικογένειάς του, υποχρεώθηκε να παραδώσει στους Ναζί μία λίστα με διευθύνσεις όπου κρύβονταν Εβραίοι, μεταξύ των οποίων ήταν και η κρυψώνα της οικογένειας Φρανκ.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα του βιβλίου: «Αυτό που συνέβη ήταν ότι ο Φαν Ντεν Μπεργκ απέκτησε πρόσβαση σε ορισμένες διευθύνσεις Εβραίων που κρύβονταν. Και ήταν διευθύνσεις χωρίς ονόματα και χωρίς εγγυήσεις ότι οι Εβραίοι κρύβονταν ακόμη εκεί. Αυτό έδωσε για να σώσει το τομάρι του, αν θέλετε, αλλά και για να σώσει την οικογένειά του. Προσωπικά, νομίζω ότι είναι μία τραγική φυσιογνωμία».

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε πολύτιμα βιβλία από βιβλιοθήκες

Στη σύλληψη εννέα ατόμων με γεωργιανή υπηκοότητα, που φέρονται να εμπλέκονται σε εγκληματική οργάνωση που έκλεβε σπάνια βιβλία από βιβλιοθήκες ανά την Ευρώπη, προχώρησε η Europol. Σύμφωνα με τα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.