fbpx
Περού: Συγγραφέας και εκδότης καταδικάστηκαν για δυσφήμηση

Περού: Συγγραφέας και εκδότης καταδικάστηκαν για δυσφήμηση

Διεθνείς αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση δικαστηρίου του Περού, η οποία υποχρεώνει τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Christopher Acosta και τον γενικό διευθυντή της Penguin Random House στη χώρα, Jerónimo Pimentel, να καταβάλουν αποζημίωση σε πολιτικό που τους κατηγόρησε για δυσφήμηση.

Η υπόθεση αφορά βιβλίο που έγραψε ο Acosta για τον César Acuña, πρώην δήμαρχο και επικεφαλής ενός κόμματος με 22 έδρες στο Κογκρέσο, αντλώντας πληροφορίες από πρόσωπα που τον γνωρίζουν καλά, μεταξύ των οποίων πρώην υπάλληλοί του και η πρώην σύζυγός του, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της ζωής του και της επιχειρηματικής και πολιτικής του σταδιοδρομίας. Ο Acuña απάντησε με αγωγή, με την οποία ζητούσε ως αποζημίωση από τον συγγραφέα και τον επικεφαλής του εκδοτικού οίκου το εξωφρενικό ποσό των 22,4 εκατομμυρίων ευρώ. Το δικαστήριο καταδίκασε τους κατηγορούμενους, επιδικάζοντας στον πολιτικό συνολική αποζημίωση ύψους 90.000 ευρώ, ενώ τους επέβαλε και ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή.

Μιλώντας στο Associated Press, o Acosta τόνισε ότι ο Acuña, ως δημόσιο πρόσωπο, «οφείλει μία εξήγηση στη χώρα για να γίνει κατανοητό το γιατί αισθάνεται ότι δυσφημήθηκε και ποιο κομμάτι του βιβλίου τού φαίνεται ότι βλάπτει την τιμή του».

Σαφή θέση επί του θέματος πήρε o Kristenn Einarsson, πρόεδρος της επιτροπής Freedom to Publish της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών, σχολιάζοντας πως «η βαρύτητα της ποινής και η συμπερίληψη σε αυτήν του διευθύνοντος συμβούλου ενός εκδοτικού οίκου θα ρίξει μια βαριά σκιά πάνω από την ελευθερία έκφρασης και έκδοσης στο Περού» και υπογραμμίζοντας ότι «η διεθνής εκδοτική κοινότητα στηρίζει πλήρως τον εκδότη και τον συγγραφέα στην έφεσή τους». Αντίστοιχες δηλώσεις στήριξης εξέδωσαν η Inter-American Press Associations και οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Ανοίγει τις πύλες της η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, 16-19 Μαΐου

Με επετειακό χαρακτήρα, 850 εκθέτες, πάνω από 1.500 Έλληνες/-δες και ξένους/-ες συγγραφείς, ομιλητές/-τριες και επαγγελματίες του βιβλίου από 40 χώρες και με πάνω από 550 εκδηλώσεις σε 14 αίθουσες...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.