fbpx
Ο Ορχάν Παμούκ «ύποπτος» για προσβολή του Κεμάλ Ατατούρκ

Ο Ορχάν Παμούκ «ύποπτος» για προσβολή του Κεμάλ Ατατούρκ

Αντιμέτωπος με την τουρκική δικαιοσύνη κινδυνεύει να βρεθεί ακόμα μια φορά ο νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για το αν έχει τελέσει το αδίκημα της προσβολής του Κεμάλ Ατατούρκ, που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως τριών ετών.

Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο, όταν ένας Τούρκος δικηγόρος κατήγγειλε ότι ο Παμούκ στο τελευταίο του βιβλίο, Veba Geceleri [Νύχτες πανούκλας], προσβάλλει τον Κεμάλ Ατατούρκ και γελοιοποιεί την τουρκική σημαία. Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης που εξέτασε τους ισχυρισμούς του αρνήθηκε να εκδικάσει την υπόθεση, επικαλούμενο έλλειψη στοιχείων, όμως ο δικηγόρος υπέβαλε έφεση και μία νέα δικαστική έρευνα ξεκίνησε σε βάρος του συγγραφέα. Ο ίδιος ο Παμούκ, σε δηλώσεις του στην τουρκική ιστοσελίδα Bianet, ξεκαθάρισε ότι στο βιβλίο του δεν επιδεικνύει καμία ασέβεια προς τον Κεμάλ Ατατούρκ, αλλά αντίθετα αναφέρεται με σεβασμό και θαυμασμό προς το πρόσωπό του, ενώ στο πλευρό του έσπευσαν οργανώσεις υπέρ της ελευθερίας του λόγου απ’ όλο τον κόσμο.

Σημειωτέον ότι ο νομπελίστας συγγραφέας είχε βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη κατά το παρελθόν για «προσβολή του τουρκικού έθνους», επειδή σε συνέντευξή του είχε αναφερθεί στις γενοκτονίες των Αρμενίων και των Κούρδων το 1915. Ο Παμούκ αθωώθηκε εν τέλει το 2006.

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
2ος διαγωνισμός διηγήματος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας

Η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ) προκήρυξε τον 2ο διαγωνισμό διηγήματος, αφιερωμένο στη μνήμη του Άγγελου Μαστοράκη, με θέμα: «Εναλλακτική ιστορία στην Ελλάδα». Η εναλλακτική ιστορία είναι ένα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.