fbpx
Τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Σχεδόν 600 ιδιοκτήτες ανεξάρτητων αμερικανικών βιβλιοπωλείων και επαγγελματίες του εκδοτικού κλάδου από τις ΗΠΑ και άλλα κράτη συμμετείχαν την περασμένη εβδομάδα σε ένα διαδικτυακό διήμερο με θέμα το πώς μπορούν τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής μας και να εξασφαλίσουν τη θέση τους στο μέλλον της εκδοτικής βιομηχανίας.

Επικεφαλής της πρωτοβουλίας ήταν ο Praveen Madan, υπεύθυνος του βιβλιοπωλείου Kepler’s Books στην Καλιφόρνια. Ο Madan ήταν και αυτός που άνοιξε τις εργασίες της διαδικτυακής εκδήλωσης, θέτοντας το ερώτημα: «Πώς μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε τα βιβλιοπωλεία ώστε να καλλιεργήσουμε τη φιλαναγνωσία, να ενισχύσουμε τις κοινότητές μας και να παρέχουμε αξιοπρεπείς μισθούς στους υπαλλήλους μας;».

Αρκετές ήταν οι απόψεις που ακούστηκαν από τους συμμετέχοντες. Μεταξύ των ιδεών που έπεσαν στο τραπέζι ήταν η σύσταση ενός ταμείου που θα παρέχει στα βιβλιοπωλεία πολύτιμη ρευστότητα όταν οι τράπεζες αποφεύγουν να δώσουν δάνεια, καθώς και η οργάνωση των βιβλιοπωλών σε μία ανεξάρτητη ένωση μέσω της οποίας θα μπορούν να διαπραγματεύονται για τα οικονομικά τους ζητήματα, κάτι που δεν είναι εφικτό υπό την «ομπρέλα» της (μη κερδοσκοπικής) Ένωσης Αμερικανών Βιβλιοπωλών.

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε έντονα ήταν αυτό της ανάγκης για αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στα βιβλιοπωλεία. Επ’ αυτού η Amanda Hall από το βιβλιοπωλείο Kepler’s ανακοίνωσε ότι σύντομα θα υλοποιήσει πιλοτικά μία νέα πρακτική, προσφέροντας προμήθεια 2% από όλες τις πωλήσεις στους υπαλλήλους. Η κίνηση αυτή ακολουθεί αντίστοιχες πρωτοβουλίες που έχουν εφαρμοστεί σε εστιατόρια και άλλα καταστήματα, προκειμένου να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής των υπαλλήλων.

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Σαλμάν Ρούσντι για τη δολοφονική επίθεση εναντίον του

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την άγρια επίθεση που τον άφησε τυφλό από το δεξί του μάτι, ο Σαλμάν Ρούσντι περιγράφει στο νέο του βιβλίο, Μαχαίρι, τη στιγμή της επίθεσης και τα συναισθήματά του, σε ένα έργο...

ΝΕΑ
Αντιδράσεις εκδοτών και συγγραφέων σχετικά με τη δημιουργία του νέου φορέα βιβλίου

Τα σωματεία εκδοτών και η Εταιρεία Συγγραφέων εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τον τρόπο με τον οποίο έχει δρομολογηθεί μέχρι στιγμής η ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.