fbpx
Το προφίλ των Αμερικανών που δε διαβάζουν βιβλία

Το προφίλ των Αμερικανών που δε διαβάζουν βιβλία

Σχεδόν το ένα τέταρτο των Αμερικανών πολιτών (23%) δεν έχει διαβάσει φέτος ούτε ένα βιβλίο, σε καμία μορφή, σύμφωνα με έρευνα του κέντρου ερευνών Pew. Αυτό όμως που έχει περισσότερο ενδιαφέρον είναι το προφίλ των ανθρώπων που δε διαβάζουν βιβλία, όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα.

Ένα στοιχείο που συνδέεται σαφώς με το διάβασμα είναι το μορφωτικό επίπεδο. Οι ενήλικες με απολυτήριο λυκείου ή χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο είναι πολύ πιθανότερο να μη διαβάζουν βιβλία (39%) σε σχέση με αυτούς που έχουν πτυχίο πανεπιστημίου ή μεταπτυχιακό (11%). Ένας άλλος παράγοντας είναι η οικονομική επιφάνεια: οι ενήλικες που ζουν σε νοικοκυριά με ετήσια εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τα 30.000 δολάρια είναι πολύ πιο πιθανό να μη διαβάζουν βιβλία (31%) από αυτούς που ζουν σε νοικοκυριά με ετήσια εισοδήματα άνω των 70.000 δολαρίων.

Ενδιαφέρουσα είναι και η διαπίστωση ότι οι ισπανόφωνοι ή με καταγωγή από ισπανόφωνες χώρες Αμερικανοί είναι πιο πιθανό να μη διαβάζουν βιβλία (38%) σε σχέση με τους μαύρους (25%) ή τους λευκούς (20%). Αντίθετα, δε φαίνεται να υπάρχει κάποια στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών, ενώ μικρές είναι οι διαφορές όσον αφορά τις ηλικίες: σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι ηλικίας 50 ετών είναι πιθανότερο να αποφεύγουν τα βιβλία σε σχέση με τους νεότερους σε ηλικία Αμερικανούς.

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.