fbpx
«Τα σταφύλια της οργής»: Αποκαλυπτήρια για το αυθεντικό χειρόγραφο του Στάινμπεκ

«Τα σταφύλια της οργής»: Αποκαλυπτήρια για το αυθεντικό χειρόγραφο του Στάινμπεκ

Ο ανεξάρτητος εκδοτικός οίκος SP Books θα κυκλοφορήσει στις 7 Οκτωβρίου μία νέα έκδοση του βιβλίου Τα σταφύλια της οργής του Τζον Στάινμπεκ, παρουσιάζοντας πρώτη φορά το αυθεντικό χειρόγραφο του συγγραφέα, συμπεριλαμβάνοντας και τις βωμολοχίες που «κόπηκαν» από το μυθιστόρημα όταν κυκλοφόρησε στα τέλη της δεκαετίας του 1930.

Ο Στάινμπεκ έγραψε το εμβληματικό έργο του μέσα σε λίγους μήνες, μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου του 1938, και σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο το χειρόγραφο «από την αρχή μέχρι το τέλος αποκαλύπτει την αφοσίωση με την οποία προσέγγισε αυτό το έργο, με απόλυτη αποφασιστικότητα και πειθαρχία». Είναι χαρακτηριστικό ότι το χειρόγραφο δεν έχει σχεδόν καθόλου διορθώσεις από τον ίδιο, κι αυτό δείχνει πόσο προσηλωμένος ήταν στο έργο του.

Σύμφωνα με τη Susan Shillinglaw, μελετήτρια του Στάινμπεκ, ο συγγραφέας άρχισε να γράφει τα Σταφύλια της οργής με μεγάλα γράμματα, που καθώς το έργο προχωρούσε γίνονταν όλο και μικρότερα, υποδεικνύοντας τη βιασύνη του να ολοκληρώσει το βιβλίο του. «Ήθελε να απαθανατίσει την ιστορία την ώρα που γραφόταν – και πράγματι, το κατάφερε. Το χειρόγραφο δίνει μια ιδέα για το τεράστιο βάρος του έργου που ανέλαβε, να καταγράψει τις κακουχίες των μεταναστών στην Καλιφόρνια στα τέλη της δεκαετίας του 1930, αλλά και την επείγουσα ανάγκη του να τις αφηγηθεί», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι το αυθεντικό χειρόγραφο του βιβλίου φυλάσσεται στα αρχεία του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.