fbpx
Συγγραφείς στο πλευρό των μεταφραστών

Συγγραφείς στο πλευρό των μεταφραστών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Σεπτεμβρίου, πολλοί/ές συγγραφείς στηρίζουν το αίτημα να περιλαμβάνεται το όνομα του μεταφραστή ή της μεταφράστριας στο εξώφυλλο των βιβλίων μεταφρασμένης λογοτεχνίας, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την πολύτιμη συμβολή των μεταφραστών/τριών στη λογοτεχνία.

Ο λόγος γίνεται για μια ανοιχτή επιστολή την οποία έγραψαν, με την ιδιότητα του μεταφραστή, η Τζένιφερ Κροφτ και ο Μαρκ Χάντον, προσελκύοντας το ενδιαφέρον πολλών συγγραφέων, μεταξύ των οποίων η Μπερναρντίν Εβαρίστο, η Όλγκα Τοκάρτσουκ, o Φίλιπ Πούλμαν κ.ά. Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

Για πάρα πολύ καιρό θεωρούσαμε τους μεταφραστές κάτι δεδομένο. Χάρη στους μεταφραστές έχουμε πρόσβαση σε έργα παγκόσμιας λογοτεχνίας του παρελθόντος και του παρόντος. Χάρη στους μεταφραστές δεν αποτελούμε απομονωμένα νησιά αναγνωστών και συγγραφέων που μιλάμε στον εαυτό μας, ακούγοντας μόνο τον εαυτό μας.

Οι μεταφραστές είναι η ψυχή τόσο του λογοτεχνικού κόσμου όσο και της εκδοτικής βιομηχανίας. Θα πρέπει να αναγνωρίζονται όπως τους αρμόζει, να αναδεικνύονται και να ανταμείβονται γι’ αυτό. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση δείχνει προφανές.

Από εδώ και στο εξής θα ζητάμε, στα συμβόλαια και στις συζητήσεις μας, να διασφαλίζουν οι εκδότες μας ότι, όταν μεταφράζεται ένα έργο μας, το όνομα του μεταφραστή θα εμφανίζεται στο εξώφυλλο.

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.