fbpx
Αναστάτωση στην Ακαδημία Goncourt

Αναστάτωση στην Ακαδημία Goncourt

Στο επίκεντρο μιας θύελλας αντιδράσεων βρίσκεται η κριτική επιτροπή του κορυφαίου λογοτεχνικού βραβείου της Γαλλίας, του Prix Goncourt, μετά την αποκάλυψη ότι ένα από τα μέλη της διατηρεί σχέση με συγγραφέα του οποίου το βιβλίο είναι υποψήφιο για το φετινό βραβείο.

Ο λόγος για τη συγγραφέα Καμίγ Λοράνς (Camille Laurens), σύντροφο του φιλοσόφου Φρανσουά Νουντελμάν (François Noudelmann), του οποίου το αυτοβιογραφικό βιβλίο Les Enfants de Cadillac βρέθηκε στη βραχεία λίστα για το φετινό βραβείο.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Φιλίπ Κλοντέλ (Philippe Claudel), γραμματέας της Ακαδημίας Goncourt, εξήγησε πως αρκετά από τα δέκα μέλη της κριτικής επιτροπής είχαν εκφραστεί θετικά για το βιβλίο προτού ανακαλύψουν για τη σχέση της Λοράνς με τον Νουντελμάν, κι έτσι αποφάσισαν να θέσουν το ζήτημα σε ψηφοφορία. Εν τέλει, έκριναν ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη συμπερίληψη φίλων και συγγενών στη βραχεία λίστα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Ντιντιέ Ντεκουάν (Didier Decoin), δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter: «Θεωρήσαμε ότι αυτός δεν είναι λόγος για να τιμωρήσουμε ένα καλό βιβλίο».

Όμως το θέμα δε σταματά εδώ, καθώς το συγκεκριμένο μέλος της κριτικής επιτροπής, μετά τη δημοσιοποίηση της βραχείας λίστας, έγραψε μία αρνητική κριτική για ένα άλλο υποψήφιο βιβλίο, το La Carte Postale της Ανν Μπερέστ (Anne Berest). Ο Φιλίπ Κλοντέλ ξεκαθάρισε πως πρόκειται για σαφή παράβαση των κανόνων της Ακαδημίας Goncourt, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ντιντιέ Ντεκουάν δήλωσε: «Δε μου άρεσε καθόλου αυτό. Και θα το συζητήσουμε».

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
2ος διαγωνισμός διηγήματος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας

Η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ) προκήρυξε τον 2ο διαγωνισμό διηγήματος, αφιερωμένο στη μνήμη του Άγγελου Μαστοράκη, με θέμα: «Εναλλακτική ιστορία στην Ελλάδα». Η εναλλακτική ιστορία είναι ένα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.