fbpx
Δεύτερη ευκαιρία με Ντίκενς και Όστεν για νεαρό ακροδεξιό

Δεύτερη ευκαιρία με Ντίκενς και Όστεν για νεαρό ακροδεξιό

Μία πρωτότυπη «ποινή» επέβαλε ένας Βρετανός δικαστής σε έναν 21χρονο ακροδεξιό, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν χιλιάδες έγγραφα σχετιζόμενα με τον ναζισμό, την τρομοκρατία και τη ρητορική του μίσους: τον υποχρέωσε να διαβάσει ορισμένα κλασικά βιβλία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Metro, ο Ben John είχε ταυτοποιηθεί από τις βρετανικές αρχές ως επικίνδυνος ήδη από τα 18 του χρόνια, λόγω των ακραίων του απόψεων, ενώ ισχυριζόταν πως ανήκε σε φασιστική οργάνωση. Το 2019 αντέγραψε στον υπολογιστή του χιλιάδες έγγραφα σχετιζόμενα με την ακροδεξιά και την τρομοκρατία, μεταξύ των οποίων και ορισμένα που έδιναν οδηγίες για την πρόκληση ισχυρών εκρήξεων. Με το υλικό που βρέθηκε στην κατοχή του, θα μπορούσε να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών. Ωστόσο, ο δικαστής Timothy Spencer αποφάσισε να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία.

Αφού τον έβαλε να υποσχεθεί ότι δεν θα αναζητήσει ξανά παρόμοιο υλικό, του είπε: «Έχεις διαβάσει Ντίκενς; Όστεν; Ξεκίνα με το Περηφάνια και προκατάληψη και την Ιστορία δύο πόλεων. Επίσης, διάβασε τη Δωδέκατη νύχτα του Σαίξπηρ. Σκέψου τον [Τόμας] Χάρντι. Σκέψου τον [Άντονι] Τρόλοπ. Στις 4 Ιανουαρίου θα μου πεις τι έχεις διαβάσει κι εγώ θα σου κάνω ερωτήσεις. Αν καταλάβω ότι μου λες ψέματα, θα υποφέρεις. Θα σε παρακολουθώ, Ben John, σε κάθε βήμα. Αν με απογοητεύσεις, ξέρεις τι θα συμβεί».

Μένει να δούμε αν τα κλασικά αυτά λογοτεχνικά έργα μπορούν να κάνουν το θαύμα τους.

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
2ος διαγωνισμός διηγήματος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας

Η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ) προκήρυξε τον 2ο διαγωνισμό διηγήματος, αφιερωμένο στη μνήμη του Άγγελου Μαστοράκη, με θέμα: «Εναλλακτική ιστορία στην Ελλάδα». Η εναλλακτική ιστορία είναι ένα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.