fbpx
Πέντε συλλήψεις για μία τριλογία παιδικών βιβλίων στο Χονγκ Κονγκ

Πέντε συλλήψεις για μία τριλογία παιδικών βιβλίων στο Χονγκ Κονγκ

Σε μπελάδες έβαλε πέντε νέους ανθρώπους από το Χονγκ Κονγκ μία σειρά παιδικών βιβλίων, τα οποία εξηγούσαν στα παιδιά τι είναι το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας, με πρωταγωνιστές πρόβατα που προσπαθούν να σώσουν το χωριό τους από επιθέσεις λύκων.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ, συνελήφθησαν δύο άνδρες και τρεις γυναίκες ηλικίας 25 έως 28 ετών, μέλη μίας ένωσης λογοθεραπευτών που εξέδωσε τα βιβλία, με την κατηγορία της «συνωμοσίας για την έκδοση, διανομή, επίδειξη ή αναπαραγωγή εκδόσεων που υποστηρίζουν την ανταρσία». Σύμφωνα με την αστυνομία, οι συλληφθέντες ήθελαν να προκαλέσουν «το μίσος του κοινού –και ειδικά των παιδιών– απέναντι στην κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη του Χονγκ Κονγκ και να ενθαρρύνουν βίαιες και παράνομες πράξεις».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, το πρώτο βιβλίο της επίμαχης τριλογίας αναφέρεται στις μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας που συγκλόνισαν το Χονγκ Κονγκ το 2019, ενώ το δεύτερο βιβλίο αναφέρεται στις περσινές διαδηλώσεις υγειονομικών, που ζητούσαν να κλείσουν τα σύνορα με την ενδοχώρα της Κίνας όταν ξέσπασε η πανδημία. Το τρίτο βιβλίο, για μία αγέλη προβάτων που εγκαταλείπουν το χωριό τους εξαιτίας των λύκων, παραπέμπει σε 12 κατοίκους του Χονγκ Κονγκ που πέρυσι επιχείρησαν να διαφύγουν προς την Ταϊβάν με ταχύπλοο, αλλά συνελήφθησαν από την ακτοφυλακή.

Σημειώνεται ότι οι συλλήψεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο της νομοθεσίας περί «εθνικής ασφάλειας» που τέθηκε σε ισχύ στο Χονγκ Κονγκ πριν από έναν χρόνο περίπου, ενώ οι υποστηρικτές της δημοκρατίας υποστηρίζουν ότι η νομοθεσία αυτή χρησιμοποιείται καταχρηστικά για να περιοριστούν οι ελευθερίες και τα δικαιώματα των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ.

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
2ος διαγωνισμός διηγήματος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας

Η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ) προκήρυξε τον 2ο διαγωνισμό διηγήματος, αφιερωμένο στη μνήμη του Άγγελου Μαστοράκη, με θέμα: «Εναλλακτική ιστορία στην Ελλάδα». Η εναλλακτική ιστορία είναι ένα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.