fbpx
Ποιες βιβλιοθήκες διεκδικούν το Βραβείο Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Χρονιάς

Ποιες βιβλιοθήκες διεκδικούν το Βραβείο Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Χρονιάς

Τη βραχεία λίστα με τις πέντε βιβλιοθήκες που διεκδικούν το φετινό Βραβείο Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Χρονιάς ανακοίνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων Βιβλιοθηκών (IFLA). Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε νέες, καινοτόμες βιβλιοθήκες, που συνδυάζουν τη λειτουργική αρχιτεκτονική με δημιουργικές λύσεις πληροφορικής.

Οι πέντε υποψήφιες βιβλιοθήκες για φέτος είναι οι εξής:

1 marricvillelibrary

Βιβλιοθήκη Marrickville, Αυστραλία
Η βιβλιοθήκη Marrickville βρίσκεται σε ένα προάστιο του Σίδνεϊ, όπου παλιότερα υπήρχε ένα νοσοκομείο. Η μετατροπή του νοσοκομείου σε σύγχρονη βιβλιοθήκη έγινε με ιδιαίτερη έμφαση στην ανακύκλωση υλικών· είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και δομικά υλικά από τμήματα του νοσοκομείου που κατεδαφίστηκαν, επαναχρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της βιβλιοθήκης.

2 deichman bjorvika

Deichman Bjørvika, Νορβηγία
Αυτή η πενταώροφη βιβλιοθήκη βρίσκεται δίπλα στην Όπερα του Όσλο και χωράει 450.000 βιβλία. Ξεχωριστό στοιχείο της αποτελεί η εξαιρετικά χαμηλή της ενεργειακή κατανάλωση, αλλά και η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της.

3 mechelen het predikheren

Het Predikheren, Βέλγιο
Ένα παλιό μοναστήρι μετατράπηκε σε μοντέρνα βιβλιοθήκη και οι εμπνευστές του έργου επέδειξαν σεβασμό στο αυθεντικό οικοδόμημα, διατηρώντας τα ιστορικά χαρακτηριστικά και τη μυστικιστική αίσθηση του χώρου.

4 ningbo library

Βιβλιοθήκη Ningbo, Κίνα
Η νέα βιβλιοθήκη της Ningbo, που στεγάζει δύο εκατομμύρια βιβλία, εστιάζει στην αξιοποίηση του φυσικού φωτός σε όλους τους εσωτερικούς χώρους αυτού του παραλληλόγραμμου σε σχήμα κτιρίου, ενώ η κυκλοφορία του αέρα βελτιστοποιείται χάρη σε ένα κεντρικό αίθριο που διασχίζει κάθετα τους πέντε ορόφους.

5 forum groningen

Forum Groningen, Ολλανδία
Πρόκειται για ένα κτίριο πολλαπλών χρήσεων, που εκτός από βιβλιοθήκη περιλαμβάνει κινηματογράφο, μουσείο, εκθεσιακούς χώρους, καφετέριες και εστιατόρια. Η βιβλιοθήκη διατρέχει ολόκληρο το κτίριο και με αυτόν τον τρόπο συνδέεται με τις άλλες λειτουργίες του.

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
2ος διαγωνισμός διηγήματος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας

Η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ) προκήρυξε τον 2ο διαγωνισμό διηγήματος, αφιερωμένο στη μνήμη του Άγγελου Μαστοράκη, με θέμα: «Εναλλακτική ιστορία στην Ελλάδα». Η εναλλακτική ιστορία είναι ένα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.