fbpx
Απόσπασμα από τις «Εβδομήντα πέντε σελίδες» του Προυστ δημοσιεύεται στα αγγλικά

Απόσπασμα από τις «Εβδομήντα πέντε σελίδες» του Προυστ δημοσιεύεται στα αγγλικά

Ο γαλλικός εκδοτικός οίκος Gallimard ταρακούνησε την εκδοτική βιομηχανία πριν από λίγους μήνες, όταν ανακοίνωσε ότι ύστερα από μισόν αιώνα άκαρπων ερευνών, εντοπίστηκαν οι περίφημες «Εβδομήντα πέντε σελίδες», το παλαιότερο χειρόγραφο πρωτόλειο του εμβληματικού έργου του Μαρσέλ Προυστ Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο. Και τώρα, πλέον, μπορεί κανείς πρώτη φορά να διαβάσει ένα απόσπασμά τους στα αγγλικά.

Οι «Εβδομήντα πέντε σελίδες» του Προυστ γράφτηκαν το 1908, όταν ο συγγραφέας ήταν ακόμα άσημος, και από εκεί ξεπήδησαν πολλές σκηνές που τελικά συμπεριλήφθηκαν στο Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο. Η ύπαρξή τους αποκαλύφθηκε πρώτη φορά το 1954 από τον εκδότη Μπερνάρ ντε Φαλουά, στον πρόλογο μίας συλλογής αδημοσίευτων δοκιμίων του Προυστ. Μετά τον θάνατο του Ντε Φαλουά η τύχη τους αγνοούνταν, και μάλιστα ορισμένοι ερευνητές υποστήριζαν πως στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν. Όμως, εν τέλει εντοπίστηκαν στο αρχείο του εκδότη και ο Gallimard προχώρησε στην έκδοσή τους στα γαλλικά τον περασμένο Απρίλιο.

Στο νέο τεύχος του περιοδικού New Yorker δημοσιεύεται ένα απόσπασμα μεταφρασμένο στα αγγλικά, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα κυκλοφορήσει ολόκληρο το κείμενο μεταφρασμένο.

 

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
2ος διαγωνισμός διηγήματος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας

Η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ) προκήρυξε τον 2ο διαγωνισμό διηγήματος, αφιερωμένο στη μνήμη του Άγγελου Μαστοράκη, με θέμα: «Εναλλακτική ιστορία στην Ελλάδα». Η εναλλακτική ιστορία είναι ένα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.