fbpx
Νέο στοιχείο για τις απόψεις της Τζέιν Όστεν σχετικά με τη δουλεία

Νέο στοιχείο για τις απόψεις της Τζέιν Όστεν σχετικά με τη δουλεία

Οι απόψεις της Τζέιν Όστεν σχετικά με τη δουλεία αποτελούν αντικείμενο αντιπαράθεσης για μελετητές του έργου και της ζωής της κι έχουν βρεθεί στο επίκεντρο έντονων συζητήσεων τα τελευταία χρόνια. Μία νέα ανακάλυψη φαίνεται να συνηγορεί στο ότι η συγγραφέας του περίφημου μυθιστορήματος Περηφάνια και προκατάληψη ίσως να ήταν υπέρ της κατάργησης της δουλείας.

Σύμφωνα με την Devoney Looser, καθηγήτρια του Arizona State University και μελετήτρια της Όστεν, ο αγαπημένος της αδελφός Χένρι είχε συμμετάσχει ως αντιπρόσωπος στο Παγκόσμιο Συνέδριο κατά της Δουλείας το 1840. Και παρότι είναι ευρέως αποδεκτό ότι τα έξι αδέλφια της Όστεν κατ’ ιδίαν εξέφραζαν απόψεις κατά της δουλείας, είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται στοιχεία για ανοιχτή συμμετοχή ενός από αυτούς σε μία μορφή ακτιβισμού. Αντίθετα, ο πατέρας της Όστεν σχετιζόταν με μια φυτεία ζαχαρότευτλων στην Αντίγκουα και ήταν υπέρ της δουλείας, ενώ η ίδια η Όστεν δεν είχε εκφραστεί ποτέ ανοιχτά υπέρ ή κατά.

«Επιμένουμε να θέλουμε να ταξινομήσουμε την οικογένειά της ως το ένα ή το άλλο. Η άβολη αλήθεια που επιβεβαιώνει η έρευνά μου είναι ότι, σε μια περίοδο 80 ετών, η οικογένειά της είχε συνταχθεί και με τις δύο απόψεις», δήλωσε η Looser στο CNN.

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
2ος διαγωνισμός διηγήματος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας

Η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ) προκήρυξε τον 2ο διαγωνισμό διηγήματος, αφιερωμένο στη μνήμη του Άγγελου Μαστοράκη, με θέμα: «Εναλλακτική ιστορία στην Ελλάδα». Η εναλλακτική ιστορία είναι ένα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.