fbpx
Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για αμέτρητα βιβλία που καταστρέφει η Amazon κάθε χρόνο

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για αμέτρητα βιβλία που καταστρέφει η Amazon κάθε χρόνο

Αλγεινές εντυπώσεις προκάλεσε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου ITV για την Amazon, σύμφωνα με το οποίο εκατομμύρια προϊόντα, μεταξύ των οποίων βιβλία, τηλεοράσεις και υπολογιστές, καταστρέφονται κάθε χρόνο από τον κολοσσό των διαδικτυακών πωλήσεων, προκειμένου να περιοριστεί το κόστος αποθήκευσης.

Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το κανάλι καταγράφεται η «ζώνη καταστροφής» των αποθηκών της Amazon στο Ντανφέρμλιν της Σκοτίας, όπου αμέτρητα βιβλία και ηλεκτρονικές συσκευές ταξινομούνται σε κούτες με την ένδειξη «καταστροφή». Πρόκειται για προϊόντα που είτε έμειναν απούλητα, είτε επεστράφησαν από τους αγοραστές. «Σχεδόν όλα θα μπορούσαν να έχουν αναδιανεμηθεί σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Αντ’ αυτού, πετιούνται σε κάδους, μεταφέρονται με φορτηγά (τα οποία παρακολουθήσαμε) και καταλήγουν είτε σε κέντρα ανακύκλωσης είτε, ακόμα χειρότερα, σε χωματερή», αναφέρει το ITV στο ρεπορτάζ του.


Πρώην υπάλληλος της Amazon αποκάλυψε στο δίκτυο ότι υπήρχαν εβδομάδες που τα προϊόντα προς καταστροφή έφταναν τα 200.000. «Γενικά, το 50% των αντικειμένων ήταν ανέγγιχτα και ακόμα στη συσκευασία τους. Τα άλλα μισά ήταν επιστροφές και σε καλή κατάσταση», ανέφερε. Ένας άλλος πρώην υπάλληλος επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς αυτούς, κάνοντας λόγο για ολοκαίνουργια βιβλία και ηλεκτρονικές συσκευές που καταστρέφονται, ενώ πρόσθεσε πως αυτό δε συμβαίνει μόνο στις συγκεκριμένες αποθήκες, αλλά αποτελεί συνήθη πρακτική της Amazon.

Το ρεπορτάζ πυροδότησε έντονες αντιδράσεις, φτάνοντας μέχρι και στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος χαρακτήρισε "απίστευτα» τα ευρήματα του ITV, σχολιάζοντας πως πρόκειται για «δριμύ κατηγορώ κατά της υπερκαταναλωτικής κοινωνίας», εφόσον τα όσα αποκαλύφθηκαν ισχύουν.

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
2ος διαγωνισμός διηγήματος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας

Η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ) προκήρυξε τον 2ο διαγωνισμό διηγήματος, αφιερωμένο στη μνήμη του Άγγελου Μαστοράκη, με θέμα: «Εναλλακτική ιστορία στην Ελλάδα». Η εναλλακτική ιστορία είναι ένα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.