fbpx
Ο άγνωστος Τζον Λοκ μέσα από τα μάτια ενός στενού φίλου του

Ο άγνωστος Τζον Λοκ μέσα από τα μάτια ενός στενού φίλου του

Το «ιερό δισκοπότηρο» για κάθε ακαδημαϊκό που μελετά το έργο του φιλοσόφου Τζον Λοκ υποστηρίζει ότι ανακάλυψε ο Felix Waldmann, λέκτορας ιστορίας στο Κέμπριτζ. Ερευνώντας το αρχείο του ιστορικού του 18ου αιώνα Thomas Birch, ανακάλυψε πέντε σελίδες γραμμένες στα γαλλικά από τον δημοσιογράφο Pierre des Maizeaux, στις οποίες κατέγραφε μία συνέντευξη με έναν ανώνυμο άντρα σχετικά με τον Λοκ. Ο άντρας αυτός, σύμφωνα με τον Waldmann, ήταν ο James Tyrrell, στενός φίλος του Λοκ επί δεκαετίες, ο οποίος δίνει μια εικόνα για τον Λοκ εντελώς διαφορετική από αυτήν που γνωρίζουμε σήμερα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις σελίδες αυτές, ο Τζον Λοκ «δε μελετούσε καθόλου» στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, «ήταν τεμπέλης και αδιάφορος», ενώ «υπερηφανευόταν για την αυθεντικότητά του και περιφρονούσε ό,τι δεν μπορούσε να περάσει σαν δικό του». Έτσι, «λόγω της μεγάλης ιδέας που είχε για τον εαυτό του, εκτιμούσε μόνο τα δικά του έργα και τους ανθρώπους που τον επαινούσαν». Επίσης, ο Tyrrell ισχυριζόταν ότι ένα από τα βιβλία του Λοκ «ήταν αντιγραφή ενός άλλου, που υποστήριζε ότι δεν είχε διαβάσει ποτέ» – κατηγορία που προκαλεί έκπληξη, εφόσον προέρχεται από στενό φίλο.

Ίσως η σημαντικότερη αποκάλυψη που προκύπτει από τα λεγόμενα του Tyrrell είναι ότι ο Λοκ είχε διαβάσει το εμβληματικό έργο Λεβιάθαν του Τόμας Χομπς. Όπως εξηγεί ο Waldmann, «είναι μακράν το πιο διαβόητο φιλοσοφικό έργο που εκδόθηκε τον 17ο αιώνα – ήταν απολύτως αιρετικό και ο Χομπς αντιμετωπιζόταν με ιδιαίτερη καχυποψία. Ο Λοκ επί δεκαετίες αρνούνταν ότι γνώριζε τον Χομπς με οποιονδήποτε τρόπο. Ποτέ δεν επικαλείται τον Λεβιάθαν σε κανένα από τα έργα του, ποτέ δεν αναφέρεται σε αυτόν στις επιστολές του, χιλιάδες εκ των οποίων επιβιώνουν». Κι όμως: ο Tyrrell υποστήριζε πως ο Λοκ «σχεδόν πάντα είχε τον Λεβιάθαν στο τραπέζι του και συνιστούσε στους φίλους του να διαβάσουν το έργο αυτό».

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
2ος διαγωνισμός διηγήματος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας

Η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ) προκήρυξε τον 2ο διαγωνισμό διηγήματος, αφιερωμένο στη μνήμη του Άγγελου Μαστοράκη, με θέμα: «Εναλλακτική ιστορία στην Ελλάδα». Η εναλλακτική ιστορία είναι ένα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.