fbpx
Διαδικτυακός έρανος για την ανοικοδόμηση βιβλιοπωλείου στη Γάζα

Διαδικτυακός έρανος για την ανοικοδόμηση βιβλιοπωλείου στη Γάζα

Περισσότερα από 200.000 δολάρια έχουν συγκεντρωθεί μέσω διαδικτυακών δωρεών για την ανοικοδόμηση ενός από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο καταστράφηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό τον περασμένο Μάιο.

Το βιβλιοπωλείο του Σαμίρ Μανσούρ ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από 21 χρόνια και διέθετε μεγάλη ποικιλία από βιβλία, που ανέρχονταν σε δεκάδες χιλιάδες τόμους. Όμως ο βομβαρδισμός της 18ης Μαΐου μετέτρεψε το βιβλιοπωλείο σε έναν σωρό από ερείπια, στερώντας από τους κατοίκους της Γάζας μια πολύτιμη πηγή πολιτισμού.

Την πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση χρημάτων για την ανοικοδόμηση του βιβλιοπωλείου ανέλαβαν οι δικηγόροι Mahvish Rukhsana και Clive Stafford Smith. «Ο βομβαρδισμός του βιβλιοπωλείου του Σαμίρ Μανσούρ δεν είναι η χειρότερη τραγωδία που έχει πλήξει τους κατοίκους της Γάζας, όμως αυτό το συγκεκριμένο αεροπορικό πλήγμα είχε ως στόχο την πρόσβαση στα βιβλία. Ήταν μια επίθεση κατά της γνώσης και του αλφαβητισμού σε αυτή την κοινότητα. Ο Σαμίρ έχασε σχεδόν 100.000 βιβλία», δήλωσε η Mahvish Rukhsana στην εφημερίδα Guardian.

Η ίδια εξήγησε πως στόχος της καμπάνιας είναι η αντικατάσταση όλων των βιβλίων του Μανσούρ και η ανακατασκευή του βιβλιοπωλείου, καθώς και η υποστήριξη σε ένα νέο εγχείρημα που σχεδιάζει ο Μανσούρ: την υλοποίηση του Πολιτιστικού Κέντρου Γάζας, από το οποίο οι αναγνώστες θα μπορούν να δανείζονται βιβλία δωρεάν.

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Ευσταθία: «Γένους θρυλικού» στο πλαίσιο του 51ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), στο πλαίσιο του 51ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως, διοργανώνει το μουσικοθεατρικό αναλόγιο-παράσταση Γένους θρυλικού: κείμενα και τραγούδια για...

ΝΕΑ
Η Σοφία Ζαραμπούκα αναγορεύτηκε Επίτιμη διδακτόρισσα του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ

Το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τίμησε τη δημιουργό Σοφία Ζαραμπούκα αναγορεύοντάς την Επίτιμη διδακτόρισσα του Τμήματος, την...

ΝΕΑ
Νέα στοιχεία ίσως καθαρίσουν το όνομα του Τσόσερ για κατηγορία περί βιασμού

Για σχεδόν 150 χρόνια, μια σκιά σκέπαζε την κληρονομιά του «πατέρα της αγγλικής ποίησης», Τζέφρι Τσόσερ (περ. 1343 – 1400), καθώς το 1873 βρέθηκε ένα έγγραφο που ανέφερε ότι το 1379 ο Τσόσερ είχε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.