fbpx
Το βιβλίο που έγινε μπεστ σέλερ 83 χρόνια μετά τη συγγραφή του

Το βιβλίο που έγινε μπεστ σέλερ 83 χρόνια μετά τη συγγραφή του

Στη λίστα των ευπώλητων στο Ηνωμένο Βασίλειο μπήκε πρόσφατα ένα μυθιστόρημα γραμμένο το 1938, το οποίο όμως για περισσότερα από 80 χρόνια παρέμενε ξεχασμένο. Πρόκειται για το βιβλίο Ο ταξιδιώτης του Ούλριχ Αλεξάντερ Μπόσβιτς (Ulrich Alexander Boschwitz), με πρωταγωνιστή έναν Εβραίο επιχειρηματία που προσπαθεί να εγκαταλείψει τη Γερμανία για να γλιτώσει από τις διώξεις του ναζιστικού καθεστώτος.

Ο συγγραφέας, επίσης Εβραίος, έγραψε το μυθιστόρημα στα τέλη του 1938, μετά τη Νύχτα των Κρυστάλλων, το πογκρόμ βίας κατά των Εβραίων που σημειώθηκε σε Γερμανία και Αυστρία τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Ο ταξιδιώτης εκδόθηκε σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο το 1939 και το 1940 αντίστοιχα, όμως δεν είχε επιτυχία, ενώ ο Μπόσβιτς σκοτώθηκε το 1942, μόλις στα 27 του χρόνια, όταν το πλοίο με το οποίο ταξίδευε με προορισμό τη Μεγάλη Βρετανία τορπιλίστηκε από τους Γερμανούς.

Το βιβλίο ανακαλύφθηκε εκ νέου το 2018, όταν η ανιψιά του συγγραφέα μίλησε γι’ αυτό με τον Γερμανό εκδότη Peter Graf. Κυκλοφόρησε αρχικά στη Γερμανία, ενώ έκτοτε έχει μεταφραστεί σε 20 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά – κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος, σε μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου.

Ο Peter Graf πιστεύει ότι το μυθιστόρημα, παρότι είναι γραμμένο πάνω από 80 χρόνια πριν, έχει να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα στη σύγχρονη κοινωνία. «Αν κοιτάξετε το προσφυγικό πρόβλημα σήμερα, θα δείτε ότι η προθυμία για βοήθεια σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη είναι χαμηλή. Και όσο περισσότεροι πρόσφυγες υπάρχουν, τόσο λιγότεροι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν. Αυτό το φρικτό και απλό μοτίβο διατρέχει την ιστορία», δήλωσε στο BBC, προσθέτοντας: «Μετά τα νοεμβριανά πογκρόμ στη Γερμανία, σχεδόν καμία χώρα δε δεχόταν Εβραίους. Ήταν παγιδευμένοι. Και άνθρωποι που θεωρείται πως εγκαταλείπουν τη χώρα τους μόνο για οικονομικούς λόγους, από αυτή την άποψη είναι σε ακόμα χειρότερη μοίρα από εκείνους που διώκονται».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Έγινε η εκδήλωση για την παρουσίαση της έρευνας «Παιδί και ανάγνωση» του ΟΣΔΕΛ

Τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, σε μια μεγάλη εκδήλωση στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του...

ΝΕΑ
Το Επαγγελματικό Πρόγραμμα της 20ής ΔΕΒΘ συνεχίζει δυναμικά για 2η χρονιά

Εμβαθύνοντας στη σημασία που έχει η γνωριμία, ο διάλογος και η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ του εκδοτικού κόσμου της Ελλάδας και του εξωτερικού, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού εγκαινίασε πέρυσι το...

ΝΕΑ
Σκοτία: Απρόσμενη δωρεά κρατάει ζωντανό το λογοτεχνικό φεστιβάλ Aye Write

Νέα πνοή στο λογοτεχνικό φεστιβάλ Aye Write της Γλασκώβης, το οποίο ματαιώθηκε φέτος λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, δίνει μία απρόσμενη δωρεά ύψους 65.000 λιρών, η οποία θα επιτρέψει τη διεξαγωγή...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.