fbpx
«Η Ιστορία έχει πρόσωπο»: Εκθέσεις στην Κύπρο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

«Η Ιστορία έχει πρόσωπο»: Εκθέσεις στην Κύπρο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Υπαίθρια έκθεση στο ιστορικό κέντρο της παλιάς Λευκωσίας, ψηφιακή έκθεση στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου (Λευκωσία) και υπαίθρια έκθεση στον παραλιακό δρόμο και στο θεματικό πάρκο της Λεμεσού για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Μια ξεχωριστή έκθεση μνήμης και τιμής στους ήρωες του 1821 διοργανώνουν, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου και οι Δήμοι Λευκωσίας και Λεμεσού αντίστοιχα.

Δύο αιώνες μετά την εθνική παλιγγενεσία, η Λευκωσία (ιστορικό κέντρο της παλιάς Λευκωσίας, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένη, οδοί Λήδρας και Ονασαγόρου, Πλατεία Ελευθερίας) και η Λεμεσός (παραλιακός, από την Αγία Αικατερίνη –Φραγκοκλησία– έως τη Μαρίνα, Θεματικό πάρκο στον Μώλο) φιλοξενούν μια εντυπωσιακή υπαίθρια έκθεση που φέρνει στο προσκήνιο τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 22 πίνακες, απεικονίζοντας σημαντικές μορφές μέσα από τα 320 μοναδικά πρόσωπα που ζωγράφισε ο Benjamin Mary (1792-1846), διπλωματικός αντιπρόσωπος του Βελγίου στην Ελλάδα. Τα σχέδια φιλοτεχνήθηκαν εκ του φυσικού, κυρίως στην Αθήνα, μεταξύ 1839 και 1844, δημοσιεύονται πρώτη φορά και φέρνουν σε επαφή τον θεατή με γνωστά και άγνωστα πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης και της οθωνικής Ελλάδας, μέσα από την ευαίσθητη και διεισδυτική ματιά ενός Ευρωπαίου καλλιτέχνη.

Αγωνιστές, πολιτικοί, ιερωμένοι, λόγιοι, φιλέλληνες, άνθρωποι καθημερινοί, ποζάρουν υπομονετικά για να φιλοτεχνήσει το πορτρέτο τους ο Benjamin Mary, ο οποίος καταφέρνει να συλλάβει την έκφρασή τους σε μια μοναδική στιγμή της Ιστορίας. Ενδεικτικά, εικονίζονται: Θ. Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Λ. Κουντουριώτης, Ι. Μακρυγιάννης, Χ. Χατζηπέτρου, ο Βρετανός φιλέλληνας G. Finlay, Π. Νοταράς, Θ. Φαρμακίδης, ο Κύπριος Ν. Θησεύς, Β. Πετιμεζάς, Α. Μαυρομιχάλης, Η. Σαλαφατίνος, Ι. Κωλέττης, Ι. Καρατζάς, Δ.Ν. και Κ. Μπότσαρης, και άλλοι.

Περισσότερα ιστορικά στοιχεία καθώς και πληροφορίες για τα εικονιζόμενα πρόσωπα περιέχονται στην έκδοση του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου και της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος – Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: Η Ιστορία έχει πρόσωπο – Μορφές του 1821 στην Ελλάδα του Όθωνα από τον Βέλγο διπλωμάτη Benjamin Mary (Αθήνα, 2020).

Διάρκεια υπαίθριας έκθεσης στη Λευκωσία: 15 Απριλίου – 31 Δεκεμβρίου 2021
Διάρκεια ψηφιακής έκθεσης στη Λευκωσία: 31 Μαρτίου – 31 Δεκεμβρίου 2021
Διάρκεια υπαίθριας έκθεσης στη Λεμεσό: 19 Απριλίου – 31 Ιουλίου 2021

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος www.boccf.org, στις επίσημες σελίδες του Ιδρύματος στο Facebook & στο Instagram (@boccf) και στο τηλέφωνο 22128157.

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Σαλμάν Ρούσντι για τη δολοφονική επίθεση εναντίον του

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την άγρια επίθεση που τον άφησε τυφλό από το δεξί του μάτι, ο Σαλμάν Ρούσντι περιγράφει στο νέο του βιβλίο, Μαχαίρι, τη στιγμή της επίθεσης και τα συναισθήματά του, σε ένα έργο...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.