fbpx
SOS για τις σχολικές βιβλιοθήκες του Ηνωμένου Βασιλείου

SOS για τις σχολικές βιβλιοθήκες του Ηνωμένου Βασιλείου

H εν ενεργεία πρέσβειρα παιδικού βιβλίου του Ηνωμένου Βασιλείου (children’s laureate) Κρεσίντα Κάουελ ενώνει τη φωνή της με αυτές των προκατόχων της, προκειμένου να ασκήσουν πίεση στη βρετανική κυβέρνηση ώστε να χρηματοδοτήσει την αναζωογόνηση των βιβλιοθηκών στα δημοτικά σχολεία της χώρας.

Σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό της χώρας, την οποία συνυπογράφουν οι προκάτοχοί της, η Κάουελ ζητά να υπάρξει πρόβλεψη για χορήγηση 100 εκατομμυρίων λιρών ετησίως για τη δημιουργία νέων σχολικών βιβλιοθηκών και την αποκατάσταση παραμελημένων βιβλιοθηκών, τονίζοντας ότι εκατομμύρια παιδιά «χάνουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη μαγεία της ανάγνωσης, που μπορεί να τους αλλάξει τη ζωή». Μάλιστα, η ίδια επισημαίνει ότι στον προϋπολογισμό έχουν προβλεφθεί φέτος 320 εκατομμύρια λίρες για την προώθηση της γυμναστικής στα δημοτικά σχολεία. «Αναμφίβολα, η ευκαιρία να γίνει κανείς αναγνώστης είναι εξίσου σημαντική», σχολιάζει.

«Πώς είναι δίκαιο κάποια παιδιά να έχουν αυτό το τεράστιο πλεονέκτημα και πολλά άλλα να το στερούνται, να στερούνται την ευκαιρία που μπορεί να τους αλλάξει τη ζωή;» διερωτάται η Κάουελ, προσθέτοντας: «Ως συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων, έχω επισκεφτεί πολλά δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα τα τελευταία είκοσι χρόνια και είναι αποκαρδιωτικό να βλέπεις πόσο άδικα κατανέμεται αυτή η θεμελιώδης δυνατότητα. Πολύ συχνά, τα παιδιά που χρειάζονται περισσότερο τα βιβλία είναι σε σχολεία που δεν μπορούν να τους παράσχουν έστω μία επαρκή σχολική βιβλιοθήκη, πόσο μάλλον μία καλή».

Η επιστολή αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Sunday Times, που επικαλέστηκε αδημοσίευτα στοιχεία της κυβέρνησης της χώρας, σύμφωνα με τα οποία πάνω από 200.000 μαθητές θα περάσουν το ερχόμενο φθινόπωρο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση χωρίς να έχουν επαρκή ικανότητα ανάγνωσης – αριθμός αυξημένος κατά 30.000 σε σχέση με πέρυσι.

 

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
2ος διαγωνισμός διηγήματος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας

Η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ) προκήρυξε τον 2ο διαγωνισμό διηγήματος, αφιερωμένο στη μνήμη του Άγγελου Μαστοράκη, με θέμα: «Εναλλακτική ιστορία στην Ελλάδα». Η εναλλακτική ιστορία είναι ένα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.