fbpx
Ήταν ο Σαίξπηρ πιο… μοντέρνος από τον Δάντη;

Ήταν ο Σαίξπηρ πιο… μοντέρνος από τον Δάντη;

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ιταλία ένα άρθρο γνώμης στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau για τον Δάντη Αλιγκέρι, του οποίου τη σημασία για την ιταλική γλώσσα ο αρθρογράφος υποβαθμίζει, ενώ παράλληλα προχωρά σε μία αμφιλεγόμενη σύγκριση με τον Σαίξπηρ, τον οποίο χαρακτηρίζει ως «έτη φωτός πιο μοντέρνο» από τον Δάντη. Μάλιστα, διόλου τυχαία το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στις 25 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία η Ιταλία γιόρτασε όπως κάθε χρόνο την Ημέρα του Δάντη, τιμώντας τον μεγάλο ποιητή.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του ο Arno Widmann, «ο Σαίξπηρ […] ήταν έτη φωτός πιο μοντέρνος από τον Δάντη, που προσπαθούσε να έχει μια άποψη για τα πάντα, που έσερνε τα πάντα μπροστά στην κρίση της δικής του ηθικής». Ο ίδιος υποστηρίζει πως, παρότι ο Δάντης θεωρείται «πατέρας» της ιταλικής γλώσσας, στην πραγματικότητα οι μαθητές δυσκολεύονται να κατανοήσουν την αρχαϊκή γλώσσα στην οποία έγραψε τη Θεία Κωμωδία.

Απάντηση στον αρθρογράφο έδωσε ένας Γερμανός, ο διευθυντής του μουσείου Ουφίτσι της Φλωρεντίας, Eike Schmidt: «Ο Widmann επιχειρηματολογεί ότι η σημασία του Δάντη για την ιταλική γλώσσα δεν ήταν και τόσο μεγάλη, επειδή τα παιδιά στο σχολείο θα δυσκολεύονταν να κατανοήσουν τα κείμενά του. Όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Πέρα από κάποιες λέξεις και ορισμένες θεολογικές έννοιες, η γλώσσα του Δάντη είναι ακόμα απολύτως κατανοητή σήμερα, σε αντίθεση με το τι συνέβη με τα αγγλικά ή τα γερμανικά του 14ου αιώνα», υποστήριξε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Διαμαρτυρία των νέων μελών της επιτροπής του GreekLit για την 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Τα νέα μέλη της επιτροπής του προγράμματος μετάφρασης και έκδοσης ελληνικών βιβλίων σε άλλες γλώσσες GreekLit εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση: Με αφορμή την έναρξη των εργασιών της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.