fbpx
Ο Λούκι Λουκ και το «άνοιγμα» στους μαύρους

Ο Λούκι Λουκ και το «άνοιγμα» στους μαύρους

Στα τέλη του 2020 κυκλοφόρησε στη Γαλλία η πιο πρόσφατη περιπέτεια του Λούκι Λουκ, με τίτλο Un Cow-Boy Dans le Coton, ενώ η αγγλική της μετάφραση προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Απρίλιο. Αυτό που κάνει ξεχωριστή τη συγκεκριμένη ιστορία είναι ότι πρώτη φορά σε βιβλίο με πρωταγωνιστή τον γνωστό καουμπόι συμμετέχουν μαύροι χαρακτήρες, χωρίς τα στερεότυπα που βαραίνουν συνήθως τους μη λευκούς χαρακτήρες στα κλασικά κόμικς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τώρα η μοναδική ιστορία στην οποία εμφανίζονταν μαύροι χαρακτήρες ήταν η Κούρσα του Μισισιπή, όπου η απεικόνισή τους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ρατσιστική. Αυτή τη φορά, ο Λούκι Λουκ συμπρωταγωνιστεί με έναν μαύρο ήρωα.

Μιλώντας στους New York Times, ο σκιτσογράφος Julien Berjeaut, ένας από τους συνεχιστές του έργου των Morris και Goscinny, ανέφερε πως δεν είχε σκεφτεί ποτέ την απουσία μαύρων χαρακτήρων από τις ιστορίες του Λούκι Λουκ και, όταν το συνειδητοποίησε, αισθάνθηκε μεγάλη έκπληξη. Έτσι, θέλησε να δημιουργήσει μία ιστορία-αντίδοτο στο διαβόητο Ο Τεν-Τεν στο Κονγκό, μία περιπέτεια ενός άλλου μεγάλου ήρωα των κόμικς που έχει επικριθεί έντονα για τον ρατσιστικό τρόπο με τον οποίο απεικονίζει τους μαύρους.

Για τον Jean-Pascal Zadi, σκηνοθέτη με καταγωγή από την Ακτή Ελεφαντοστού, η νέα ιστορία του Λούκι Λουκ είναι μία ένδειξη ότι η Γαλλία κινείται, έστω και με αργά βήματα, προς τη σωστή κατεύθυνση. «Η Γαλλία είναι η ηλικιωμένη κυρία που κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί και που, επειδή τα πράγματα αλλάζουν τόσο πολύ γύρω της, αναγκάζεται να προσαρμοστεί. Απίστευτες μεταβολές γίνονται, οι άνθρωποι αισθάνονται ελεύθεροι να μιλήσουν και, ιδού, η Γαλλία αναγκάζεται να ακολουθήσει το ρεύμα. Η Γαλλία δεν έχει άλλη επιλογή», τόνισε.

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.