fbpx
Πολωνία: Προβληματισμός για δικαστική απόφαση σχετικά με βιβλίο για το Ολοκαύτωμα

Πολωνία: Προβληματισμός για δικαστική απόφαση σχετικά με βιβλίο για το Ολοκαύτωμα

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους ακαδημαϊκούς κύκλους της Πολωνίας η απόφαση δικαστηρίου που υποχρεώνει δύο ιστορικούς να ζητήσουν συγγνώμη για σπίλωση της μνήμης ενός Πολωνού, για τον οποίο αναφέρουν σε βιβλίο τους για το Ολοκαύτωμα ότι είχε παραδώσει Εβραίους στο ναζιστικό καθεστώς.

Κατά των δύο ιστορικών είχε προσφύγει η 81χρονη σήμερα ανιψιά του κατονομαζόμενου ως συνεργάτη των ναζί, υποστηρίζοντας ότι οι δύο ιστορικοί δεν ακολούθησαν την ορθή ερευνητική μεθοδολογία κατά τη συγγραφή του βιβλίου τους με τίτλο Νύχτα χωρίς τέλος: Η μοίρα των Εβραίων σε επιλεγμένες επαρχίες της κατεχόμενης Πολωνίας. Το δικαστήριο δικαίωσε μεν την ενάγουσα, όμως δεν της επιδίκασε την αποζημίωση των περίπου 22.000 ευρώ που απαιτούσε, επισημαίνοντας ότι μία τέτοια απόφαση θα μπορούσε να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την ακαδημαϊκή έρευνα εν γένει.

Παρ’ όλα αυτά, τόσο Πολωνοί ακαδημαϊκοί όσο και εβραϊκές οργανώσεις εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την απόφαση αυτή. Η Barbara Engelking, μία από τους συγγραφείς του βιβλίου, σχολίασε μιλώντας στο Reuters: «Αναμφίβολα, γίνεται προσπάθεια να αντιληφθούν οι ακαδημαϊκοί ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία δεν αξίζει να εστιάζουν».

Σημειώνεται ότι η στάση των Πολωνών στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής αποτελεί ακόμα και σήμερα ευαίσθητο ζήτημα στη χώρα, ενώ το εθνικιστικό κόμμα PiS που βρίσκεται στην εξουσία απορρίπτει κάθε αναφορά σε Πολωνούς που συνεργάστηκαν με τους ναζί ως απόπειρα ταπείνωσης της χώρας. Μάλιστα, το 2018 είχε υποστηρίξει νομοσχέδιο που ποινικοποιούσε κάθε ισχυρισμό ότι η Πολωνία φέρει οποιαδήποτε ευθύνη για τις ναζιστικές θηριωδίες, το οποίο εν τέλει απέσυρε μετά τις διεθνείς αντιδράσεις.

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Σαλμάν Ρούσντι για τη δολοφονική επίθεση εναντίον του

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την άγρια επίθεση που τον άφησε τυφλό από το δεξί του μάτι, ο Σαλμάν Ρούσντι περιγράφει στο νέο του βιβλίο, Μαχαίρι, τη στιγμή της επίθεσης και τα συναισθήματά του, σε ένα έργο...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.