fbpx
Νιλ Γκέιμαν: Ένα ποίημα για τους πρόσφυγες

Νιλ Γκέιμαν: Ένα ποίημα για τους πρόσφυγες

Έκκληση προς όλο τον κόσμο να ευαισθητοποιηθεί για το ζήτημα των Σύρων προσφύγων, που αντιμετωπίζουν ακόμα περισσότερες δυσκολίες τον χειμώνα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, απηύθυνε ο συγγραφέας Νιλ Γκέιμαν, ο οποίος είναι πρέσβης καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Αν ένα πράγμα έχει αναδείξει το 2020, είναι ότι όλοι μας απέχουμε ένα βήμα από το να γίνουμε πρόσφυγες», δήλωσε ο Γκέιμαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας: «Όλοι είχαμε σχέδια για το 2020. Και ο Θεός γέλασε με όλα τα σχέδιά μας και αντ’ αυτών μας έδωσε ένα εντελώς διαφορετικό 2020. Για τους περισσότερους πρόσφυγες, αυτή είναι και η δική τους ιστορία. Είχαν σχέδια για τη ζωή τους, προσπαθούσαν να είναι εκεί που ήταν επειδή στους περισσότερους ανθρώπους αρέσει να είναι εκεί που είναι, και μετά όλα πήγαν στραβά».

Για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, ο Γκέιμαν ζήτησε από τους ακολούθους του στο Twitter να μοιραστούν μαζί του αναμνήσεις που έχουν να κάνουν με τη ζεστασιά. Έλαβε πάνω από 25.000 απαντήσεις, τις οποίες χρησιμοποίησε ως έμπνευση για να γράψει ένα ποίημα με τίτλο «What You Need to Be Warm» [«Τι χρειάζεσαι για να νιώσεις ζεστασιά»]. Σε συνεργασία με καλλιτέχνες, το ποίημα μετατράπηκε σε ένα βίντεο animation, με σκοπό να αγγίξει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και να περάσει το μήνυμα που συνοψίζεται στους τελευταίους στίχους του ποιήματος: «Κάποιες φορές χρειάζεται μόνο ένας ξένος, σε ένα σκοτεινό μέρος/ να προσφέρει ένα κακοραμμένο κασκόλ, μια καλή κουβέντα, να πει/ έχουμε το δικαίωμα να είμαστε εδώ, για να μας προσφέρει ζεστασιά στην πιο κρύα εποχή./ Έχεις το δικαίωμα να είσαι εδώ».

Μπορείτε να δείτε το βίντεο:

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Φεστιβάλ και Αφιερώματα στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), 16-19 Μαΐου 2024, φιλοξενεί και αυτή τη χρονιά φεστιβάλ και αφιερώματα σε συνεργασία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού με σημαντικούς φορείς και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.