fbpx
Φως στα μυστήρια της ποίησης του Τζον Νταν

Φως στα μυστήρια της ποίησης του Τζον Νταν

Νέα στοιχεία για το έργο ενός από τους σημαντικότερους Άγγλους ποιητές του 17ου αιώνα αναμένεται να ρίξει ένα χειρόγραφο 400 σελίδων που περιλαμβάνει 131 ποιήματα του Τζον Νταν (John Donne) και πρόσφατα αποκτήθηκε από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη.

Το χειρόγραφο αυτό βρέθηκε το 2018 στην κατοχή ιδιώτη και το 2019 η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε προσωρινή απαγόρευση εξαγωγής του από τη χώρα, προειδοποιώντας ότι υπήρχε κίνδυνος να πωληθεί εκτός Μεγάλης Βρετανίας αν δεν εμφανιζόταν κάποιος εγχώριος αγοραστής να πληρώσει 466.000 λίρες για να το αποκτήσει. Το ποσό αυτό συγκεντρώθηκε με διάφορους τρόπους, κι έτσι εξασφαλίστηκε η παραμονή του στη χώρα και η προστασία του.

Ο Νταν έζησε την ίδια περίοδο με τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ και έγινε γνωστός για τα ερωτικά ποιήματά του. Ωστόσο, ο ίδιος απεχθανόταν να γράφει με αντάλλαγμα χρήματα, κι έτσι απέφευγε την κυκλοφορία των ποιημάτων του σε βιβλία. Αντ’ αυτού, προτιμούσε να στέλνει τα χειρόγραφα ποιήματά του σε επιλεγμένες ομάδες ανθρώπων, που τα αντέγραφαν και τα μοιράζονταν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη του ποιητική συλλογή κυκλοφόρησε μετά τον θάνατό του, το 1631.

Ο λόγος για τον οποίο το συγκεκριμένο χειρόγραφο θεωρείται σημαντικό είναι επειδή μπορεί να δώσει περισσότερα στοιχεία για το πώς γραφόταν, αντιγραφόταν και κυκλοφορούσε η ποίηση του Νταν. Η ταυτότητα του ανθρώπου που συνέγραψε το χειρόγραφο παραμένει μυστήριο, ενώ σε αυτό περιλαμβάνονται επίσης ορισμένα έργα λιγότερο γνωστών ποιητών, καθώς και έξι αδημοσίευτα, ανυπόγραφα ποιήματα που είναι άγνωστο ποιος τα εμπνεύστηκε.

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
2ος διαγωνισμός διηγήματος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας

Η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ) προκήρυξε τον 2ο διαγωνισμό διηγήματος, αφιερωμένο στη μνήμη του Άγγελου Μαστοράκη, με θέμα: «Εναλλακτική ιστορία στην Ελλάδα». Η εναλλακτική ιστορία είναι ένα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.