fbpx
Λουίζ Γκλικ: «Η Σουηδική Ακαδημία τίμησε την εσωτερική φωνή»

Λουίζ Γκλικ: «Η Σουηδική Ακαδημία τίμησε την εσωτερική φωνή»

Στη δημοσιότητα δόθηκε ο λόγος της ποιήτριας Λουίζ Γκλικ, με τον οποίο αποδέχτηκε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, όπου μεταξύ άλλων περιγράφει τα συναισθήματά της όταν πληροφορήθηκε ότι είναι η φετινή νικήτρια του πολυπόθητου βραβείου.

«Ήταν μεγάλη η έκπληξή μου, το πρωί της 8ης Οκτωβρίου, κι ένιωσα τον πανικό που έχω περιγράψει στα έργα μου. Το φως ήταν πολύ φωτεινό…» αναφέρει η Γκλικ, έπειτα από παραπομπές σε αγαπημένα της ποιήματα της Έμιλι Ντίκινσον και του Ουίλιαμ Μπλέικ, συνεχίζοντας: «Όσοι γράφουμε βιβλία, επιθυμούμε υποθέτω να απευθυνθούμε σε πολλούς. Όμως κάποιοι ποιητές δεν το βλέπουν αυτό με όρους χώρου, όπως σε ένα γεμάτο αμφιθέατρο, αλλά με όρους χρόνου, στο μέλλον, ωστόσο με κάποιον εσωτερικό τρόπο οι αναγνώστες έρχονται κοντά μας κατά μόνας, ένας ένας. […] Πιστεύω ότι τιμώντας εμένα, η Σουηδική Ακαδημία επιλέγει να τιμήσει την εσωτερική φωνή, την οποία ο δημόσιος λόγος μπορεί κάποιες φορές να ενισχύσει ή να επεκτείνει, αλλά ποτέ να την αντικαταστήσει», καταλήγει η 77χρονη ποιήτρια.

Υπενθυμίζεται ότι, λόγω της πανδημίας, δεν πραγματοποιήθηκε τελετή απονομής του φετινού Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Έργα της Λουίζ Γκλικ θα κυκλοφορήσουν σύντομα στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Στερέωμα, σε μετάφραση Χάρη Βλαβιανού και Δήμητρας Κωτούλα.

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Φεστιβάλ και Αφιερώματα στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), 16-19 Μαΐου 2024, φιλοξενεί και αυτή τη χρονιά φεστιβάλ και αφιερώματα σε συνεργασία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού με σημαντικούς φορείς και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.