fbpx
Σχεδόν 600 βιβλία κυκλοφόρησαν την ίδια μέρα στη Μεγάλη Βρετανία

Σχεδόν 600 βιβλία κυκλοφόρησαν την ίδια μέρα στη Μεγάλη Βρετανία

Δε θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι η 3η Σεπτεμβρίου του 2020 ήταν μία ιστορική ημέρα για τον εκδοτικό κλάδο της Μεγάλης Βρετανίας. Κι αυτό γιατί τη μέρα εκείνη σχεδόν 600 νέα βιβλία εμφανίστηκαν στα ράφια των βιβλιοπωλείων! Συγκεκριμένα, ο αριθμός των βιβλίων που κυκλοφόρησαν στις 3 Σεπτεμβρίου ήταν 579, αυξημένος κατά 25% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Ο λόγος για αυτόν τον… συνωστισμό βιβλίων δεν είναι άλλος από την πανδημία, εξαιτίας της οποίας πολλές νέες κυκλοφορίες αναβλήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, με αποτέλεσμα πολλοί εκδότες να επιλέξουν τελικά την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Αυτό σίγουρα δεν άρεσε καθόλου σε ορισμένους συγγραφείς, όπως η Νατάσα Ράνταλ, της οποίας το πρώτο μυθιστόρημα είχε προγραμματιστεί για κυκλοφορία στις 3 Σεπτεμβρίου πριν από την πανδημία και πλέον είναι αντιμέτωπο με τεράστιο ανταγωνισμό. «Όταν κυκλοφορούν τόσα βιβλία, υπάρχει υπερβολικά πολύς θόρυβος που πρέπει να ανταγωνιστείς», σχολίασε μιλώντας στο BBC.

Ωστόσο, ίσως η πραγματικότητα να μην είναι τόσο ζοφερή όσο φαίνεται. Σύμφωνα με τον Tom Tivnan του The Bookseller, πάνω από τα μισά βιβλία που κυκλοφόρησαν στις 3 Σεπτεμβρίου ήταν ακαδημαϊκά ή εκπαιδευτικά, και περίπου το 45% αυτών εντάσσεται στις πιο εμπορικές κατηγορίες. «Δε λέω ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα – κάθε επιπλέον βιβλίο στη διάρκεια του φθινοπώρου, όταν τα βιβλιοπωλεία είναι ήδη γεμάτα, σημαίνει ότι οι βιβλιοπώλες θα πρέπει να κάνουν δύσκολες επιλογές. Όμως νομίζω ότι το ζήτημα είναι διαχειρίσιμο. Η πλειοψηφία αυτών των βιβλίων που κυκλοφόρησαν δεν απευθύνεται στον μέσο αναγνώστη», επισήμανε.

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
2ος διαγωνισμός διηγήματος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας

Η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ) προκήρυξε τον 2ο διαγωνισμό διηγήματος, αφιερωμένο στη μνήμη του Άγγελου Μαστοράκη, με θέμα: «Εναλλακτική ιστορία στην Ελλάδα». Η εναλλακτική ιστορία είναι ένα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.