fbpx
H Άγκαθα Κρίστι και το μυστήριο της «Δολοφονίας του Ρότζερ Άκροϊντ»

H Άγκαθα Κρίστι και το μυστήριο της «Δολοφονίας του Ρότζερ Άκροϊντ»

Το έργο Η δολοφονία του Ρότζερ Άκροϊντ του 1926 (μτφρ. Χρήστος Καψάλης, Εκδόσεις Ψυχογιός 2019) είναι ένα από τα πιο γνωστά αστυνομικά έργα της Άγκαθα Κρίστι, λόγω της απροσδόκητης τροπής που παίρνει το βιβλίο στο τέλος του, όταν αποκαλύπτεται ο δολοφόνος. Ωστόσο, μια Βρετανίδα μεταφράστρια υποστηρίζει πως η φαινομενικά πρωτότυπη ιδέα της Άγκαθα Κρίστι ίσως να μην ήταν και τόσο πρωτότυπη τελικά.

Η πρωτοτυπία έγκειται στο γεγονός ότι στο τέλος του βιβλίου αποκαλύπτεται πως ο δολοφόνος ήταν ο ίδιος ο... (δεν θα σας το αποκαλύψουμε εδώ). Όμως σύμφωνα με τη Λούσι Μόφατ, το ίδιο είχε κάνει σε ένα έργο του 17 χρόνια νωρίτερα ο Νορβηγός δημοσιογράφος και συγγραφέας Στέιν Ρίβερτον. Και παρότι το βιβλίο του Ρίβερτον, με τίτλο Jernvognen, ήταν γραμμένο στα νορβηγικά και δεν είχε μεταφραστεί στα αγγλικά πριν από το 2005, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian η Μόφατ ανακάλυψε ότι το 1924 ένα βρετανικό περιοδικό είχε δημοσιεύσει μια μετάφραση του έργου, από την οποία θεωρητικά θα μπορούσε η Άγκαθα Κρίστι να είχε «δανειστεί» την ιδέα για την πλοκή του δικού της μυθιστορήματος.

Η Μόφατ, θαυμάστρια και η ίδια των μυθιστορημάτων της Άγκαθα Κρίστι, διευκρινίζει ότι η ανακάλυψή της δεν αποδεικνύει κάτι, αλλά γεννά το ερώτημα αν η Δολοφονία του Ρότζερ Άκροϊντ ήταν έστω και ελάχιστα εμπνευσμένη από το έργο του Ρίβερτον.

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
2ος διαγωνισμός διηγήματος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας

Η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ) προκήρυξε τον 2ο διαγωνισμό διηγήματος, αφιερωμένο στη μνήμη του Άγγελου Μαστοράκη, με θέμα: «Εναλλακτική ιστορία στην Ελλάδα». Η εναλλακτική ιστορία είναι ένα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.