fbpx
Β’ Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής συγγραφέων, μεταφραστών και δημοσιογράφων από τον ΟΣΔΕΛ

Β’ Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής συγγραφέων, μεταφραστών και δημοσιογράφων από τον ΟΣΔΕΛ

Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) προχωρά φέτος στο διευρυμένο Β’ Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής για τη στήριξη των συμβασιούχων του στην αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης.

Οι άνθρωποι των γραμμάτων και της ενημέρωσης βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης, που έπληξε με σφοδρότητα τον χώρο του πολιτισμού. Η εκδοτική παραγωγή έχει ανασταλεί, τα βιβλιοπωλεία έκλεισαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι βιβλιοθήκες παραμένουν κλειστές επ’ αόριστον, οι εκθέσεις βιβλίου, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναβλήθηκαν, οι δημόσιες εκδηλώσεις σταμάτησαν και κάθε περιστασιακή απασχόληση έχει διακοπεί. Την ίδια στιγμή, τα διαφημιστικά έσοδα μειώθηκαν δραματικά και οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες μονοπωλούν την ενημέρωση, χωρίς να καταβάλλουν αντίτιμο στους εκδότες Τύπου και στους δημοσιογράφους για την εκμετάλλευση του περιεχομένου τους.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, ο ΟΣΔΕΛ αποφάσισε να επισπεύσει και να διευρύνει το Β’ Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής, ώστε να συμβάλει, με το μέγιστο των δυνατοτήτων του, στην ανακούφιση των συμβασιούχων του. Ο ΟΣΔΕΛ, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική που ακολουθούν οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης και στο πλαίσιο της οδηγίας 2014/26 και του ν. 4481/2017, διαθέτει μέρος των εσόδων του για κοινωνικούς σκοπούς, προς όφελος των μελών του. Από την ίδρυσή του ο Οργανισμός έχει ανταποκριθεί σε μεμονωμένα αιτήματα δικαιούχων που έχρηζαν στήριξης λόγω αιφνίδιων και σοβαρών προβλημάτων υγείας. Με το Α’ Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής συγγραφέων, που υλοποιήθηκε με επιτυχία το 2019, ο ΟΣΔΕΛ προχώρησε στη συστηματική στήριξη συγγραφέων με χαμηλά εισοδήματα.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για το Β’ Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής ανέρχεται σε 140.000 ευρώ και, εκτός από τους συγγραφείς, απευθύνεται πρώτη χρονιά στους μεταφραστές, στους δημοσιογράφους και στους αρθρογράφους επιστημονικών περιοδικών. Πιο συγκεκριμένα, θα υλοποιηθούν τα εξής επιμέρους προγράμματα:

1. Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής συγγραφέων: έναρξη αιτήσεων στις 11 Μαΐου 2020
2. Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής μεταφραστών: έναρξη αιτήσεων στις 18 Μαΐου 2020
3. Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής δημοσιογράφων: έναρξη αιτήσεων στις 25 Μαΐου 2020
4. Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής αρθρογράφων επιστημονικών περιοδικών: έναρξη αιτήσεων στις 18 Μαΐου 2020

Αίτηση για το πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν συμβασιούχοι του ΟΣΔΕΛ, που έχουν μέσο όρο ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος μικρότερο από 9.500 ευρώ. Προτεραιότητα θα δοθεί σε εκείνους που αντιμετωπίζουν βεβαιωμένα προβλήματα υγείας, έχουν ανήλικα τέκνα ή χαμηλότερο εισόδημα. Ειδικά για το πρόγραμμα αρωγής δημοσιογράφων, προτεραιότητα θα δοθεί σε εκείνους και εκείνες που κατέστησαν άνεργοι/ες το 2019 ή το 2020. Συμβασιούχοι που έχουν παραπάνω από μία ιδιότητες, μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνο σε ένα από τα τέσσερα προγράμματα. Επισημαίνεται ότι τα επιμέρους κριτήρια έχουν διαμορφωθεί έπειτα από διαβουλεύσεις με τις αντιπροσωπευτικές ενώσεις της αντίστοιχης κατηγορίας δικαιούχων.

Οι αιτήσεις που θα υποβληθούν σε κάθε επιμέρους πρόγραμμα αρωγής θα εξεταστούν από ειδική για κάθε περίπτωση επιτροπή, που θα απαρτίζεται από εκπρόσωπο των εκάστοτε επαγγελματικών σωματείων ή ενώσεων, ένα μέλος του ΔΣ και τον Διευθυντή του ΟΣΔΕΛ. Η τελική κατάταξη θα εγκριθεί από το ΔΣ του Οργανισμού.

Όλα τα προγράμματα απευθύνονται αποκλειστικά στους συμβασιούχους του ΟΣΔΕΛ. Πληροφορίες για τη διαδικασία και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά βρίσκονται εδώ.

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
2ος διαγωνισμός διηγήματος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας

Η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ) προκήρυξε τον 2ο διαγωνισμό διηγήματος, αφιερωμένο στη μνήμη του Άγγελου Μαστοράκη, με θέμα: «Εναλλακτική ιστορία στην Ελλάδα». Η εναλλακτική ιστορία είναι ένα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.