fbpx
Πώς ο Ορχάν Παμούκ έγινε συγγραφέας αντί για ζωγράφος

Πώς ο Ορχάν Παμούκ έγινε συγγραφέας αντί για ζωγράφος

Για το πώς έγινε συγγραφέας, αντί για πολιτικός μηχανικός ή ζωγράφος, μίλησε ο Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ σε συνέντευξή του στο περιοδικό The Friday.

«Μεταξύ 7 και 23 ετών ήθελα να γίνω ζωγράφος. Προέρχομαι από μία οικογένεια μηχανικών – ο παππούς μου ήταν πολιτικός μηχανικός, το ίδιο και ο πατέρας και οι θείοι μου. Οπότε υπήρχε η προσδοκία να γίνω κι εγώ μηχανικός, να πάω στο ίδιο πανεπιστήμιο όπου σπούδασαν ο πατέρας και οι θείοι μου. Αυτό ήθελαν να κάνω η γιαγιά μου και ο πατέρας μου», δήλωσε μεταξύ άλλων ο νομπελίστας συγγραφέας, συνεχίζοντας: «Γράφτηκα στην καλύτερη αρχιτεκτονική σχολή της Κωνσταντινούπολης, αλλά ύστερα από τρία χρόνια τα παράτησα, επειδή συνειδητοποίησα ότι ήθελα να γράφω. Συνειδητοποίησα επίσης ότι δεν μπορούσα να είμαι ζωγράφος στην Τουρκία εκείνη την εποχή, γιατί ίσως δεν υπήρχε παράδοση ζωγραφικής εκεί. […] Τότε αποφάσισα να γράψω ένα μυθιστόρημα για τη ζωγραφική και τους ζωγράφους στο Ισλάμ. Το Με λένε Κόκκινο καλύπτει όλους τους τομείς της κλασικής ισλαμικής λογοτεχνίας. Εκεί μπορείς να διαβάσεις για τον [Πέρση ποιητή] Φερντοσί και το βιβλίο του Σαχναμέ, κλασικές ισλαμικές ιστορίες… Σ’ αυτό το μυθιστόρημα δραματοποίησα κλασικές ισλαμικές ιστορίες με έναν νέο, μοντέρνο τρόπο».

Αναφερόμενος στο ίδιο βιβλίο, σημείωσε: «Είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα μου. Είναι κατά κάποιον τρόπο μία εγκυκλοπαίδεια της κλασικής ισλαμικής λογοτεχνίας. Έγραψα αυτό το μυθιστόρημα αφού διάβασα πολλά ιστορικά βιβλία και μελέτησα εκτενώς περσικά, οθωμανικά και μογγολικά έργα του 15ου και του 16ου αιώνα. Αυτό το βιβλίο είναι ένα ποιητικό έργο βασισμένο σε κλασικές ιστορίες, αλλά γραμμένο σε σύγχρονη γλώσσα».

Σημειωτέον ότι το μυθιστόρημα Με λένε Κόκκινο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση Στέλλας Βρετού.

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Σαλμάν Ρούσντι για τη δολοφονική επίθεση εναντίον του

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την άγρια επίθεση που τον άφησε τυφλό από το δεξί του μάτι, ο Σαλμάν Ρούσντι περιγράφει στο νέο του βιβλίο, Μαχαίρι, τη στιγμή της επίθεσης και τα συναισθήματά του, σε ένα έργο...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.