fbpx
Ο Μάρκους Ζούσακ και το κενό των 13 ετών

Ο Μάρκους Ζούσακ και το κενό των 13 ετών

Μετά το μπεστ σέλερ του Η κλέφτρα των βιβλίων το 2005 (μτφρ. Κώστια Κοντολέων, Ψυχογιός 2008), ο Μάρκους Ζούσακ χρειάστηκε 13 χρόνια για να εκδώσει το επόμενο βιβλίο του, Bridge of Clay (2018), και μίλησε πρόσφατα σε βιβλιοθήκη της Αϊόβα για τις δύσκολες περιόδους που πέρασε, όταν δεν πίστευε στον εαυτό του.

«Είναι πολύ δυσάρεστες οι στιγμές που ζεις όταν πρέπει να πεις σε ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεσαι και τους ξέρεις και τους αγαπάς και σε αγαπούν, ότι ίσως πρέπει απλά να παραδεχτούμε το γεγονός ότι δεν μπορώ να γράψω αυτό το βιβλίο, ή δεν μπορώ να γράψω κανένα βιβλίο πια, ή είμαι ξεγραμμένος, που είναι κάτι πολύ δραματικό για να το πει κανείς, αλλά κάπως έτσι αισθανόμουν έπειτα από δέκα χρόνια προσπάθειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε, επίσης, ότι ίσως το μεγαλύτερο λάθος του ως συγγραφέα ήταν πως παρέβλεπε το γεγονός ότι ένα βιβλίο πρέπει να είναι τέλειο μόνο όταν είναι ολοκληρωμένο. «Νομίζω ότι ήθελα όλα να είναι τέλεια από την αρχή. Κι έτσι πάλευα πυρετωδώς για αρκετά χρόνια, τόσο πολύ που συνεχώς επέστρεφα στην αρχή του βιβλίου. Κοίταζα ξανά και ξανά και ξανά το ίδιο πράγμα και πάντα έβρισκα κάτι λάθος», είπε.

Σχολίασε ακόμα: «Ένα βιβλίο είναι τόσο μεγάλο όσο οι ιδέες του και παίρνει τόσον καιρό να το γράψεις, όσο παίρνουν αυτές οι ιδέες να αναπτυχθούν. Και κάποιες φορές, σου έρχονται οι καλύτερες ιδέες ύστερα από 12 χρόνια. Απλώς ήταν γραφτό να γίνει έτσι».

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Σαλμάν Ρούσντι για τη δολοφονική επίθεση εναντίον του

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την άγρια επίθεση που τον άφησε τυφλό από το δεξί του μάτι, ο Σαλμάν Ρούσντι περιγράφει στο νέο του βιβλίο, Μαχαίρι, τη στιγμή της επίθεσης και τα συναισθήματά του, σε ένα έργο...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.