fbpx
Νόμπελ στον Πέτερ Χάντκε: Η Σουηδική Ακαδημία υπερασπίζεται την επιλογή της

Νόμπελ στον Πέτερ Χάντκε: Η Σουηδική Ακαδημία υπερασπίζεται την επιλογή της

Παρά τις επικρίσεις για την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Αυστριακό συγγραφέα Πέτερ Χάντκε, που στο παρελθόν είχε εκφραστεί με θαυμασμό για τον εγκληματία πολέμου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και είχε αρνηθεί ότι συνέβη η σφαγή της Σρεμπρένιτσα, τα μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας υπερασπίζονται την απόφασή τους, διαχωρίζοντας το έργο του συγγραφέα από τις κατά καιρούς δηλώσεις του.

Σε άρθρο τους στην εφημερίδα Dagens Nyheter, οι Ματς Μαλμ και Έρικ Ρούνεσον παραδέχονται πως ο Χάντκε είχε προβεί σε ορισμένες «προκλητικές και απρεπείς» δηλώσεις για πολιτικά ζητήματα, όμως δε βρήκαν «τίποτα σε όσα έχει γράψει που να περιλαμβάνει επιθέσεις κατά της κοινωνίας ή κατά του σεβασμού στην ίση αξία όλων των ανθρώπων».

Από την πλευρά τους, οι Χένρικ Πέτερσεν και Ρεμπέκα Κέρντε, μέλη της επιτροπής του Νόμπελ Λογοτεχνίας, σε άρθρα τους στη Svenska Dagbladet επίσης υπερασπίστηκαν την επιλογή αυτή. Ο Πέτερσεν υποστηρίζει ότι σε πενήντα χρόνια «ο Πέτερ Χάντκε, όπως ακριβώς και ο Μπέκετ, θα είναι μεταξύ των πιο προφανών επιλογών που έχει κάνει ποτέ η Σουηδική Ακαδημία, είμαι σίγουρος», ενώ η Κέρντε σημειώνει: «Απονέμοντας αυτό το βραβείο στον Χάντκε, επιχειρηματολογούμε ότι ο σκοπός της λογοτεχνίας είναι άλλος από το να επιβεβαιώνει και να αναπαράγει αυτό που η κεντρική άποψη της κοινωνίας πιστεύει πως είναι ηθικά σωστό».

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
2ος διαγωνισμός διηγήματος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας

Η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ) προκήρυξε τον 2ο διαγωνισμό διηγήματος, αφιερωμένο στη μνήμη του Άγγελου Μαστοράκη, με θέμα: «Εναλλακτική ιστορία στην Ελλάδα». Η εναλλακτική ιστορία είναι ένα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.