fbpx
Εκτός της λίστας για το βραβείο Goncourt ο Γιαν Μουάξ

Εκτός της λίστας για το βραβείο Goncourt ο Γιαν Μουάξ

Τη λίστα με τα 15 υποψήφια βιβλία για το κορυφαίο γαλλικό λογοτεχνικό βραβείο Goncourt, το οποίο θα απονεμηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο, ανακοίνωσε η κριτική επιτροπή, και σε αυτά δεν περιλαμβάνεται το τελευταίο έργο του Γιαν Μουάξ, Orleans, το οποίο έχει λάβει αρνητική δημοσιότητα στη Γαλλία το τελευταίο διάστημα, αν και οι κριτικοί είχαν εκφραστεί θετικά ως επί το πλείστον γι’ αυτό.

Ο συγγραφέας βρίσκεται σε διαμάχη με συγγενείς του, καθώς στο βιβλίο του υποστηρίζει ότι κακοποιήθηκε σωματικά και ψυχικά από τους γονείς του, κάτι που οι συγγενείς του ισχυρίζονται ότι είναι ψευδές. Και σαν να μην έφτανε αυτό, πρόσφατα ο Μουάξ παραδέχτηκε, έπειτα από σχετικό αποκαλυπτικό δημοσίευμα γαλλικής εφημερίδας, ότι σε νεότερη ηλικία είχε γράψει κείμενα κατά των Εβραίων και είχε δημοσιεύσει προσβλητικά σκίτσα σε ένα αντισημιτικό περιοδικό, αποκάλυψη που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη γαλλική κοινή γνώμη. «Τα κείμενα και τα σχέδιά μου ήταν αντισημιτικά, αλλά δεν είμαι αντισημίτης. Ο άνθρωπος που είμαι σήμερα ντρέπεται γι’ αυτό που έκανα. Όλα όσα έχω κάνει έκτοτε, όλη μου η ζωή έκτοτε είναι μία προσπάθεια να ξεφύγω από αυτή την τοξική παγίδα», ήταν η απάντηση του συγγραφέα.

Μιλώντας στο δίκτυο RTL, ο πρόεδρος της επιτροπής, Μπερνάρ Πιβό, εξήγησε πως κάποια από τα μέλη της επιτροπής έκριναν πως το δεύτερο μέρος του βιβλίου δεν ήταν εξίσου δυνατό με το πρώτο, ενώ σχολίασε ότι στην επιτροπή δεν άρεσε όλη αυτή η «σαπουνόπερα» γύρω από το περιεχόμενό του. «Ο τρίτος λόγος που αναφέρθηκε είναι ότι αν τον βάλουμε στη λίστα για το Goncourt, αναπόφευκτα όλα τα κοινωνικά δίκτυα θα μας κατηγορήσουν ότι προωθούμε τον αντισημιτισμό», ανέφερε ο Πιβό, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι ο Γιαν Μουάξ έχει πολύ ταλέντο, έχει τεράστιες γνώσεις, αλλά δυστυχώς έχει μια ακόρεστη όρεξη να προκαλεί, να προβοκάρει».

 


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
2ος διαγωνισμός διηγήματος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας

Η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ) προκήρυξε τον 2ο διαγωνισμό διηγήματος, αφιερωμένο στη μνήμη του Άγγελου Μαστοράκη, με θέμα: «Εναλλακτική ιστορία στην Ελλάδα». Η εναλλακτική ιστορία είναι ένα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.