fbpx
«Κυνήγι μαγισσών» στην Τουρκία με θύμα και τα βιβλία

«Κυνήγι μαγισσών» στην Τουρκία με θύμα και τα βιβλία

Περισσότερα από 300.000 βιβλία έχουν αποσυρθεί από σχολεία και βιβλιοθήκες της Τουρκίας και καταστραφεί από την κυβέρνηση της χώρας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Παιδείας.

Μάλιστα, τουρκικές εφημερίδες και ιστοσελίδες αναφέρουν ορισμένα ακραία παραδείγματα για το πώς η κυβέρνηση της χώρας προβαίνει σε απαγορεύσεις βιβλίων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που είχε αποκαλύψει στα τέλη του 2016 μια τουρκική εφημερίδα, για 1,8 εκατομμύρια σχολικά βιβλία που καταστράφηκαν και ανατυπώθηκαν διορθωμένα, επειδή περιείχαν το όνομα της Πενσιλβάνια, της πολιτείας όπου ζει ο κληρικός Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίον ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει κατηγορήσει ως τον υποκινητή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

Σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης PEN για την ελευθερία του λόγου στην Τουρκία το 2018, μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης έχει μπει λουκέτο σε 200 μέσα μαζικής ενημέρωσης και εκδοτικές επιχειρήσεις, 80 συγγραφείς έχουν υποστεί διώξεις, ενώ 5.822 ακαδημαϊκοί έχουν απομακρυνθεί από 118 δημόσια πανεπιστήμια.


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
2ος διαγωνισμός διηγήματος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας

Η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ) προκήρυξε τον 2ο διαγωνισμό διηγήματος, αφιερωμένο στη μνήμη του Άγγελου Μαστοράκη, με θέμα: «Εναλλακτική ιστορία στην Ελλάδα». Η εναλλακτική ιστορία είναι ένα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.