fbpx
Έφυγε από τη ζωή ο ποιητής και μεταφραστής Χριστόφορος Λιοντάκης (1945-2019)

Έφυγε από τη ζωή ο ποιητής και μεταφραστής Χριστόφορος Λιοντάκης (1945-2019)

Σε ηλικία 74 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο βραβευμένος ποιητής και μεταφραστής Χριστόφορος Λιοντάκης. Ο Χριστόφορος Λιοντάκης γεννήθηκε το 1945 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας δικαίου στο Παρίσι. Το 1973 κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή, με τίτλο Το τέλος του τοπίου. Η συλλογή του Με το φως (1999) τιμήθηκε ταυτόχρονα με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και με το Βραβείο Ποίησης του περιοδικού Διαβάζω το 2000. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και αγγλικά, κι έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Harvard Review. Ο Θάνος Μικρούτσικος μελοποίησε ποιήματά του, που έχουν κυκλοφορήσει σε CD με τίτλο Ποίηση με μουσική: Κωνσταντίνος Καβάφης – Χριστόφορος Λιοντάκης. Το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας τον ονόμασε Ιππότη της Τάξεως Γραμμάτων και Τεχνών και ο Δήμος Ηρακλείου του απένειμε το βραβείο Νίκου Καζαντζάκη. Το 2012 τιμήθηκε με το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του έργου του.

Η Εταιρεία Συγγραφέων εξέδωσε ανακοίνωση για τον θάνατό του, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του διακεκριμένου ποιητή, μεταφραστή και ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας μας, Χριστόφορου Λιοντάκη. Εξαιρετικός μεταφραστής, o Λιοντάκης είχε ασχοληθεί συστηματικά με τη γαλλική ποίηση και λογοτεχνία, έχοντας μεταφράσει μεταξύ άλλων Ζενέ, Απολινέρ, Μπονφουά, Ελιάρ, Ρεμπό, Πονζ, Βαλερί, Σταντάλ και έχοντας εκδώσει Ανθολογία γαλλικής ποίησης. Έχοντας βραβευτεί για το ποιητικό του έργο, ο Λιοντάκης ανήκει στη λεγόμενη “Γενιά του ’70”».

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, στις 4.30 μ.μ., στο Νεκροταφείο Χαλανδρίου.

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Διαμαρτυρία των νέων μελών της επιτροπής του GreekLit για την 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Τα νέα μέλη της επιτροπής του προγράμματος μετάφρασης και έκδοσης ελληνικών βιβλίων σε άλλες γλώσσες GreekLit εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση: Με αφορμή την έναρξη των εργασιών της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.