fbpx
Μεγάλη απάτη με δήθεν αυθεντικό βιβλίο του Γαλιλαίου

Μεγάλη απάτη με δήθεν αυθεντικό βιβλίο του Γαλιλαίου

Όταν το 2005 αποκαλύφθηκε στη Νέα Υόρκη ένα εξαιρετικά σπάνιο και πολύτιμο αντίτυπο του Sidereus Nuncius, του βιβλίου που έγραψε ο αστρονόμος Γαλιλαίος τον 17ο αιώνα και κυκλοφόρησε σε μόλις 550 αντίτυπα, οι ιστορικοί έμειναν άναυδοι. Επρόκειτο μάλιστα για ένα αντίτυπο υπογεγραμμένο και εικονογραφημένο από τον ίδιο τον Γαλιλαίο, γεγονός που το καθιστούσε μοναδικό.

Κι όμως: όλα ήταν μια καλοστημένη απάτη. Το βιβλίο αποτελούσε προϊόν εκλεπτυσμένης πλαστογραφίας και χρειάστηκαν χρόνια για να διαπιστωθεί η απάτη. Την υπόθεση αυτή εξετάζει το ντοκιμαντέρ Galileo’s Moon, το οποίο προβλήθηκε στο αμερικανικό δίκτυο PBS στις 2 Ιουλίου.

Το νήμα της απάτης άρχισε να ξετυλίγεται το 2012, όταν συνελήφθη ο πρώην διευθυντής της βιβλιοθήκης Girolamini της Νάπολης, Μάσιμο Ντε Κάρο, ως ύποπτος για κλοπές βιβλίων από τη συλλογή της βιβλιοθήκης προς ίδιον όφελος. Ο Ντε Κάρο ήταν ένας από τους πωλητές του δήθεν σπάνιου αντιτύπου του Sidereus Nuncius, με παραλήπτη τον διάσημο έμπορο παλιών βιβλίων Martayan Lan. Η σύλληψη του Ντε Κάρο δημιούργησε αμέσως υποψίες σχετικά με την αυθεντικότητα του βιβλίου.

Τελικά ο Νικ Γουάιλντινγκ, καθηγητής Ιστορίας σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ και ειδικός στα θέματα γύρω από τον Γαλιλαίο, αποκάλυψε την απάτη, εντοπίζοντας στο αντίτυπο ένα σημάδι που δεν υπήρχε στο αυθεντικό βιβλίο, αλλά σε μία σκαναρισμένη έκδοσή του. Όπως αποδείχθηκε, ο Ντε Κάρο φωτογράφισε τη σκαναρισμένη εκδοχή, συμπεριλαμβάνοντας εν αγνοία του και το σημάδι αυτό, για να δημιουργήσει πλαστά αντίτυπα του βιβλίου. Μάλιστα, ο Γουάιλντινγκ εκτιμά πως είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλα πλαστά αντίτυπα του Sidereus Nuncius, φτιαγμένα επίσης από τον Ντε Κάρο.


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
2ος διαγωνισμός διηγήματος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας

Η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ) προκήρυξε τον 2ο διαγωνισμό διηγήματος, αφιερωμένο στη μνήμη του Άγγελου Μαστοράκη, με θέμα: «Εναλλακτική ιστορία στην Ελλάδα». Η εναλλακτική ιστορία είναι ένα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.