fbpx
Η πρώτη έγχρωμη συγγραφέας που κερδίζει το Μετάλλιο Κάρνεγκι

Η πρώτη έγχρωμη συγγραφέας που κερδίζει το Μετάλλιο Κάρνεγκι

Η Elizabeth Acevedo είναι η πρώτη έγχρωμη συγγραφέας που απέσπασε το Μετάλλιο Κάρνεγκι, το σημαντικότερο βραβείο παιδικής λογοτεχνίας της Βρετανίας, για το ντεμπούτο της με τίτλο The Poet X.

Η έμπνευση για την Acevedo, δασκάλα και κόρη μεταναστών από τη Δομινικανή Δημοκρατία στις ΗΠΑ, ήρθε όταν μια μαθήτριά της αρνήθηκε να διαβάσει τα βιβλία που της πρότεινε, επειδή «κανένα από αυτά τα βιβλία δεν είναι για μας». Έτσι, αποφάσισε να γράψει μια ιστορία που να περιγράφει τη γειτονιά στην οποία ζούσε η ίδια και οι μαθητές της. Πρωταγωνίστρια είναι η Xiomara, ένα ντροπαλό κορίτσι από τη Δομινικανή Δημοκρατία που εντάσσεται στην ομάδα ποίησης του σχολείου της στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017 προκλήθηκε σάλος όταν και τα 20 υποψήφια βιβλία για το Μετάλλιο Κάρνεγκι ήταν γραμμένα από λευκούς συγγραφείς. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα ανεξάρτητης έρευνας που διεξήχθη για το θέμα αυτό, οι εργαζόμενοι στις βιβλιοθήκες της Βρετανίας, που προτείνουν τα υποψήφια βιβλία, είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία λευκοί και σε πολλές περιπτώσεις δεν γνώριζαν βιβλία γραμμένα από έγχρωμους συγγραφείς.


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Ανοίγει τις πύλες της η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, 16-19 Μαΐου

Με επετειακό χαρακτήρα, 850 εκθέτες, πάνω από 1.500 Έλληνες/-δες και ξένους/-ες συγγραφείς, ομιλητές/-τριες και επαγγελματίες του βιβλίου από 40 χώρες και με πάνω από 550 εκδηλώσεις σε 14 αίθουσες...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.