fbpx
Έφυγε από τη ζωή η συγγραφέας Νίκη Αναστασέα (1947-2019)

Έφυγε από τη ζωή η συγγραφέας Νίκη Αναστασέα (1947-2019)

Σε ηλικία 72 ετών έφυγε από τη ζωή η συγγραφέας Νίκη Αναστασέα, από καρκίνο. Η Νίκη Αναστασέα γεννήθηκε το 1947 στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στην Ξάνθη. Σπούδασε δημοσιογραφία και δούλεψε πολλά χρόνια στον χώρο του βιβλίου ως υπάλληλος βιβλιοπωλείου, διορθώτρια και συντάκτρια σε περιοδικά, όπου έκανε βιβλιοπαρουσιάσεις. Το πρώτο της βιβλίο, Αυτή η αργή μέρα προχωρούσε (Πόλις, 1997), απέσπασε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Πεζογράφου του περιοδικού Διαβάζω. Ακολούθησαν τα έργα: Επικράνθη: διά χειρός Αλέξη Ραζή (Κέδρος, 2006), Οι μικρές απολαύσεις του κυρίου Ευαγγελινού (Κέδρος, 2009), Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι (Πόλις, 2012 – Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2013, Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού Ο αναγνώστης και του λογοτεχνικού περιοδικού Κλεψύδρα), Τα άγρια περιστέρια (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014) και Η ιστορία ενός δικού μας ανθρώπου (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2015).

Σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία Συγγραφέων, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Ένας άνθρωπος ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο του βιβλίου, η βραβευμένη πεζογράφος και μέλος της Εταιρείας μας, Νίκη Αναστασέα, έφυγε από κοντά μας, σκορπίζοντας θλίψη όχι μόνο στους αναγνώστες, τους συγγραφείς και τους κριτικούς που αγάπησαν τα βιβλία της, στους εκδότες και τους βιβλιοπώλες που τη γνώριζαν και την εκτιμούσαν, αλλά και σε όσους –και είναι πολλοί– πέρασαν τη δεκαετία του ’80 από το βιβλιοπωλείο της “Πολιτείας” και θυμούνται πάντα τις αναγνωστικές της προτάσεις και την αγάπη με την οποία περιέβαλλε κάθε βιβλιοφιλική τους αναζήτηση. Με βαθιά αγάπη για τη λογοτεχνία, η Αναστασέα θεωρήθηκε ως μια από τις σημαντικότερες στιλίστες της νεότερης ελληνικής πεζογραφίας. Εμφύσησε, στον άρτια σμιλεμένο λόγο της, τη βαθιά λογοτεχνική της παιδεία. Στους οικείους της εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μας».


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
2ος διαγωνισμός διηγήματος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας

Η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ) προκήρυξε τον 2ο διαγωνισμό διηγήματος, αφιερωμένο στη μνήμη του Άγγελου Μαστοράκη, με θέμα: «Εναλλακτική ιστορία στην Ελλάδα». Η εναλλακτική ιστορία είναι ένα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.