fbpx
Τα σημεία στίξης αποκαλύπτουν τον συγγραφέα

Τα σημεία στίξης αποκαλύπτουν τον συγγραφέα

Το 2016, o νευροεπιστήμονας Adam J. Calhoun αναρωτήθηκε πώς θα έδειχναν τα αγαπημένα του βιβλία, αν αφαιρούσε από αυτά όλες τις λέξεις και κρατούσε μόνο τα σημεία στίξης. Το αποτέλεσμα ήταν μία μακρά σειρά από τελείες, κόμματα, άνω τελείες, ερωτηματικά και παύλες. Μπορεί όμως αυτό να λειτουργήσει ανάποδα; Δηλαδή να μπορεί κανείς να «μαντέψει» σε ποιον συγγραφέα ανήκει ένα έργο, εξετάζοντας μόνο τα σημεία στίξης του;

Σύμφωνα με το Mental Floss, μία ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Alexandra N.M. Darmon στο Oxford Centre for Industrial and Applied Mathematics συγκέντρωσε σχεδόν 15.000 έγγραφα από 651 διαφορετικούς συγγραφείς και τους αφαίρεσε όλες τις λέξεις, κρατώντας μόνο τα σημεία στίξης. Στη συνέχεια, οι ερευνητές δημιούργησαν μαθηματικούς τύπους με βάση τους οποίους κατάφεραν με ποσοστό επιτυχίας 72% να βρίσκουν τον συγγραφέα του κειμένου, εξετάζοντας μόνο τα σημεία στίξης του. Λίγο χαμηλότερο (65%) ήταν το ποσοστό επιτυχίας για το είδος στο οποίο ανήκε κάθε κείμενο (από λογοτεχνία τρόμου και αστυνομικά έργα μέχρι φιλοσοφικές διατριβές).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης αλλαγές στα σημεία στίξης που χρησιμοποιούν οι σημερινοί συγγραφείς σε σχέση με τους παλιότερους, καθώς πλέον γίνεται ευρύτερη χρήση εισαγωγικών και τελειών και πιο περιορισμένη χρήση άνω τελείας και κομμάτων.


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
2ος διαγωνισμός διηγήματος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας

Η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ) προκήρυξε τον 2ο διαγωνισμό διηγήματος, αφιερωμένο στη μνήμη του Άγγελου Μαστοράκη, με θέμα: «Εναλλακτική ιστορία στην Ελλάδα». Η εναλλακτική ιστορία είναι ένα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.