fbpx
Ένα βιβλίο του 16ου αιώνα που είναι... έξι βιβλία σε ένα

Ένα βιβλίο του 16ου αιώνα που είναι... έξι βιβλία σε ένα

Στην Αγγλία του 17ου αιώνα, ένας τύπος βιβλίου που ήταν αρκετά δημοφιλής ήταν τα λεγόμενα dos-à-dos: δύο βιβλία δεμένα μαζί με τέτοιον τρόπο, ώστε γυρίζοντας κανείς το ένα ανάποδα, να μπορεί να διαβάσει το άλλο. Συχνά σε αυτή τη μορφή είχαν οι (εύποροι κυρίως) πιστοί την Καινή Διαθήκη και το ψαλτήρι, επειδή χρειάζονταν και τα δύο στην εκκλησία.

Όμως ο ιστορικός μεσαιωνικών βιβλίων Erik Kwakkel αναφέρθηκε πρόσφατα στο ιστολόγιό του σε ένα πιο ασυνήθιστο μεσαιωνικό βιβλίο, το οποίο βρίσκεται στη Βασιλική Βιβλιοθήκη της Στοκχόλμης και, στη λογική του dos-à-dos, ουσιαστικά δεν είναι ένα βιβλίο, ούτε και δύο, αλλά... έξι βιβλία σε ένα!

Σύμφωνα με τον Kwakkel, το δέσιμο του τόμου έγινε στα τέλη του 16ου αιώνα και τα έξι βιβλία που τον αποτελούν είναι θρησκευτικού περιεχομένου κείμενα τυπωμένα στα γερμανικά, μεταξύ αυτών ένα του Μαρτίνου Λούθηρου. Το κάθε βιβλίο είναι τοποθετημένο έξυπνα με τέτοιον τρόπο, ώστε ανάλογα με το πώς ανοίγει κανείς τον τόμο, να μπορεί να διαβάσει κάτι διαφορετικό, όπως φαίνεται και στην παρακάτω κινούμενη εικόνα που ανάρτησε ο ίδιος:

biblio2


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
2ος διαγωνισμός διηγήματος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας

Η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ) προκήρυξε τον 2ο διαγωνισμό διηγήματος, αφιερωμένο στη μνήμη του Άγγελου Μαστοράκη, με θέμα: «Εναλλακτική ιστορία στην Ελλάδα». Η εναλλακτική ιστορία είναι ένα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.